DOQ

Een glorieuze toekomst voor de poeptrans­plantatie

Donorpoep inbrengen in de dunne darm van patiënten neemt een vlucht. Uit recent onderzoek van het LUMC blijkt dat poeptransplantatie een uitkomst is als antibiotica niet werkt door resistente darmbacteriën. Volgens arts-microbioloog Liz Terveer liggen nog veel meer toepassingen in het verschiet.

Ze hoopte en verwachtte het. Maar alsnog is Liz Terveer heel blij dat een poeptransplantatie ook op lange termijn een positief effect heeft bij chronisch zieke patiënten. Haar onderzoek aan het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) laat zien dat antibioticaresistente bacteriën duurzaam verdwijnen na een transplantatie. “Drie jaar na de behandeling blijken ze nog grotendeels weg. Antibiotica helpt dan weer bij infectiebestrijding.”  

“Een fecestransplantatie blijkt direct al effectief”

Arts-microbioloog Liz Terveer

Microbioom

Terveer is arts-microbioloog en brengt met verve haar liefde over voor het microbioom in de darmen. “Allerlei bacteriën, virussen, schimmels en parasieten daarin zijn belangrijk” vertelt ze. “Bij een fecestransplantatie transplanteren we een heel ecosysteem. Iemand zei laatst dat een fecestransplantatie de meest massale vaccinatie is die bestaat. Dat vind ik wel mooi beschreven. Al die donorbacteriën, -virussen en -schimmels zijn een boost voor iemands immuunsysteem.”

Transplantatie gaat in Nederland in verreweg de meeste gevallen via een sonde waarmee verdunde donorpoep in de dunne darm van een patiënt wordt gebracht. Terugkerende diarree door de bacter

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »