Eerder het mes erin is beter bij chronische pancreatitis
Redactioneel
26 februari 2025
Patiënten met chronische pancreatitis en een gedilateerde ductus pancreaticus zijn op de korte én lange termijn beter af met een vroege chirurgische behandeling dan met chirurgie als laatste redmiddel na pijnmedicatie en endoscopische ingrepen. Dat concluderen Yama Issa, chirurg (fellow) in het LUMC, en collega-onderzoekers op basis van de ESCAPE-studie.
Van oudsher worden patiënten met chronische pancreatitis en een gedilateerde ductus pancreaticus stapsgewijs behandeld. “Die behandeling begint met leefstijlaanpassingen en pijnbestrijding met opiaten”, vertelt Yama Issa. “Levert dat onvoldoende verlichting op, dan kan de MDL-arts middels endoscopie de vernauwing van de ductus verminderen door een stent te plaatsen en eventueel aanwezige galstenen die de ductus blokkeren te verwijderen. Chirurgisch ingrijpen middels een zogeheten pancreaticojejunostomie wordt vanwege de zwaarte van de operatie gezien als laatste redmiddel.”
“Late chirurgie lijkt veel minder effectief in het verminderen van de pijnklachten”
Chirurg (fellow) Yama Issa
Gerandomiseerde studie
Echter, bij de stapsgewijze aanpak belandt na verloop van tijd zo’n driekwart van de patiënten uiteindelijk toch nog op de operatietafel. “Uitkomsten van eerdere studies suggereren dat zo’n late chirurgie veel minder effectief is in het verminderen van de pijnklachten dan het vroegtijdig inzetten van de chirurgische ingreep. De hypothese is dat de langdurige behandeling met hoge doses opio
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: