DOQ

Eerstelijns ABCP beter dan ACP en BCP bij niet-plaveiselcel-NSCLC

Atezolizumab in combinatie met bevacizumab, carboplatine en paclitaxel-chemotherapie (ABCP) lijkt een aanvaardbaar en beheersbaar bijwerkingenprofiel te hebben in vergelijking met atezolizumab-carboplatine-paclitaxel (ACP) en bevacizumab-carboplatine-paclitaxel (BCP) bij de eerstelijnsbehandeling van patiënten met niet-plaveiselcel-niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). De tolerantie voor de behandeling verschilde tussen de inductie- en onderhoudsfasen in de behandelgroepen van de IMpower150-studie.

Door het beschikbaar komen van immuuntherapie, onder andere PD-L1- en PD-1-remmers is het aantal behandelopties voor patiënten met gemetastaseerd NSCLC aanzienlijk uitgebreid. In de eerstelijns setting kunnen PD-1-remmers gegeven worden als monotherapie aan patiënten met een PD-L1-expressie van ≥ 1% en kunnen PD-L1- en PD-1-remmers gecombineerd worden met platinadoublet-chemotherapie met en zonder pemetrexed of bevacizumab. Omdat deze combinaties regelmatige gebruikt worden in de klinische praktijk, is een beter begrip van het bijwerkingenprofiel van de in deze combinaties gebruikte geneesmiddelen nodig. 

(bron foto iStock)

Atezolizumab, bevacizumab en combinatie daarvan

De PD-L1-remmer atezolizumab verbetert de algehele overleving (OS) in vergelijking docetaxel bij eerder behandelde NSCLC-patiënten, onafhankelijk van de PD-L1-expressie. Daarnaast verbeterde de kwaliteit van leven bij behandeling met atezolizumab versus docetaxel, zoals gevonden bij evaluatie van door de patiënt gerapporteerde uitkomstmaten (PRO’s).

De VEGF-remmer bevacizumab remt naast de angiogenese ook de VEGF-gemedieerde immunosuppressie. Bevacizumab kan daarom de antitumoractiviteit van atezolizumab verhogen. 

ABCP resulteerde in een verbeterde progressievrije overleving (PFS) en OS in vergelijking met BCP (hazard ratio voor PFS 0,59 en voor OS 0,76). Deze combinatie is goedgekeurd in de Verenigde Staten, de Europese Unie en elders voor de eerstelijnsbehandeling van gemetastaseerd niet-plaveiselcel NSCLC. Het algehele bijwerkingenprofiel van ABCP was in overeenstemming met dat van de individuele geneesmiddelen. Er werden geen nieuwe veiligheidssignalen waargenomen.

Veiligheid en PRO’s

In deze analyse zijn de veiligheid en PRO’s geëvalueerd bij toevoeging van atezolizumab aan chemotherapie met en zonder bevacizumab bij patiënten met niet-plaveiselcel NSCLC. Patiënten kregen willekeurig atezolizumab, carboplatine en paclitaxel (ACP), ABCP of BCP. Van de intention-to-treat-populatie die een of meer doses van een studiemedicatie kregen, waren de gegevens van 400 patiënten uit de ACP-groep, 393 patiënten uit de ABCP-groep en 394 patiënten uit de BCP-groep, wat betreft de veiligheid. 

Een groter percentage patiënten had graad 3/4 behandeling-gerelateerde AE’s gedurende de inductie- versus onderhoudsfase (tabel 1). 

GroepenInductie-faseOnderhouds-
fase
Ernstige AE’s tijdens inductie
fase
Ernstige AE’s tijdens onderhouds
fase
ACP40,5%8,2%28,3%20,0%
ABCP48,6%21,2%28,5%26,3%
BCP44,7%11,1%26,4%13,0%
Tabel 1. Graad 3/4 behandeling-gerelateerde AE’s gedurende de inductie- versus onderhoudsfase

De PRO’s geven een weerspiegeling de minimale therapeutische burden, zoals de gezondheid-gerelateerde kwaliteit van leven en symptomen. PRO’s, een secundair eindpunt, werden geëvalueerd met behulp van vragenlijsten van de EORTC naar de kwaliteit van leven: de EORTC QLQ-Core 30 en de EORTC QLQ-Lung Cancer 13. Op baseline voltooide > 88% van de patiënten de PRO-vragenlijsten. Dat percentage bleef ≥ 70% tijdens de meeste studiebezoeken. 

Geen slechtere gezondheidstoestand

De deelnemende patiënten rapporteerden gemiddeld geen klinisch relevante verslechtering van de algemene gezondheidstoestand of het lichamelijk functioneren tot aan de dertiende kuur. De patiënten in de verschillende groepen beoordeelden veel voorkomende symptomen bij behandeling met chemo- en immunotherapie op eenzelfde manier.


Reck M, Wehler T, Orlandi F, et al. Safety and Patient-Reported Outcomes of Atezolizumab Plus Chemotherapy With or Without Bevacizumab Versus Bevacizumab Plus Chemotherapy in Non-Small-Cell Lung Cancer. J Clin Oncol. 2020;38:2530-2542. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32459597/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx