DOQ

Effectiviteit en veiligheid van psoriasismedicatie bij ouderen op een rijtje

Alleen de leeftijd zou geen beperkende factor mogen zijn bij de behandeling van psoriasis, zo is naar voren gekomen uit een systematische review van dermatologen uit Nijmegen en Maastricht, die onlangs in JAMA Dermatology verscheen. Het is dan ook belangrijk alert te zijn op comorbiditeit en gelijktijdig medicatiegebruik. Daarnaast moet de juiste dosering gekozen worden en moet regelmatig laboratorium- en klinische monitoring plaatsvinden.

Vanwege comorbiditeit, gelijktijdig medicatiegebruik en de daaruit voortvloeiende veiligheidsrisico’s kan het behandelen van ouderen met psoriasis uitdagend zijn. Weliswaar is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van systemische psoriasismedicijnen in de algemene patiëntenpopulatie, maar dat geldt niet voor oudere patiënten.

Weinig bewijs en PASI75-percentages

In deze analyse zijn 31 unieke artikelen met opgeteld bijna 40.000 deelnemende patiënten opgenomen. Er blijkt weinig bewijs te zijn over de behandeling van oudere patiënten. Over het algemeen waren er per medicijn weinig gegevens beschikbaar. Bovendien was de kwaliteit van de gevonden studies naar conventionele systemische therapieën laag.

(bron: Pixabay)

Aan het einde van de inductiefase (12-16 weken na het starten van de behandeling) was een PASI75 (vermindering van 75% in de Psoriasis Area and Severity Index) bereikt bij de volgende percentages patiënten van ≥ 65 jaar die een bepaald medicijn gebruikten:

  • 49% van de 74 methotrexaat-gebruikers;
  • 46-52,6% van de 178 ciclosporine-gebruikers;
  • 27-47,8% van de 108 acitretine-gebruikers;
  • 15,6-64% van de 256 etanercept-gebruikers;
  • 66,7-93% van de 43 infliximab-gebruikers;
  • 60,7-65% van de 100 adalimumab-gebruikers;
  • 56,5% van de 46 ustekinumab-gebruikers; en
  • 86,4% van de 67 secukinumab-gebruikers.

Samengenomen was bij 27-53% van de patiënten die conventionele systemische therapieën na de inductiefase een PASI75 bereikt, terwijl dit het geval was bij 16-93% van de patiënten die een biological gebruikten.

De effectiviteit van acitretine, etanercept, adalimumab en secukinumab leek niet gerelateerde te zijn aan de leeftijd. In studies naar andere systemische psoriasismedicijnen waren de leeftijdsgroepen niet onderling vergeleken.

Laboratoriumafwijkingen en infecties

De beperkte hoeveelheid veiligheidsgegevens suggereert dat oudere patiënten een grotere kans op laboratoriumafwijkingen en (milde) infecties hebben. Zo was een hogere leeftijd significant geassocieerd met een verslechtering van de nierfunctie bij ciclosporine-gebruikers en met lymfopenie bij gebruikers van fumaarzuuresters (hazard ratio 2,42; p < 0,001).

Infecties waren de meest frequent gemelde bijwerking bij patiënten van ≥ 65 jaar die een biological gebruikten. Daarbij werd geen significant verband met de leeftijd gevonden.

Meer bewijs voor groeiende patiëntengroep

Meer real-world bewijs en (sub)analyses van prospectieve cohortstudies naar de effectiviteit en veiligheid van systemische therapieën bij oudere psoriasispatiënten zijn van cruciaal belang voor het optimaliseren van gepersonaliseerde, effectieve en veilige behandeling in deze groeiende patiëntengroep.

Referentie:
van Winden MEC, van der Schoot LS, van de L’Isle Arias M, et al. Effectiveness and Safety of Systemic Therapy for Psoriasis in Older Adults: A Systematic Review. JAMA Dermatol. 2020 Aug 19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32822455/

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx