Effectiviteit en veiligheid van psoriasismedicatie bij ouderen op een rijtje

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
3 september 2020

Alleen de leeftijd zou geen beperkende factor mogen zijn bij de behandeling van psoriasis, zo is naar voren gekomen uit een systematische review van dermatologen uit Nijmegen en Maastricht, die onlangs in JAMA Dermatology verscheen. Het is dan ook belangrijk alert te zijn op comorbiditeit en gelijktijdig medicatiegebruik. Daarnaast moet de juiste dosering gekozen worden en moet regelmatig laboratorium- en klinische monitoring plaatsvinden.

Vanwege comorbiditeit, gelijktijdig medicatiegebruik en de daaruit voortvloeiende veiligheidsrisico’s kan het behandelen van ouderen met psoriasis uitdagend zijn. Weliswaar is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van systemische psoriasismedicijnen in de algemene patiëntenpopulatie, maar dat geldt niet voor oudere patiënten.

Weinig bewijs en PASI75-percentages

In deze analyse zijn 31 unieke artikelen met opgeteld bijna 40.000 deelnemende patiënten opgenomen. Er blijkt weinig bewijs te zijn over de behandeling van oudere patiënten. Over het algemeen waren er per medicijn weinig gegevens beschikbaar. Bovendien was de kwaliteit van de gevonden studies naar conventionele systemische therapieën laag.

(bron: Pixabay)

Aan het einde van de inductiefase (12-16 weken na het starten van de behandeling) was een PASI75 (vermindering van 75% in de Psoriasis Area and Severity Index) bereikt bij de volgende percentages patiënten van ≥ 65 jaar die een bepaald medicijn gebruikten:

49% van de 74 methotrexaat-gebruikers;46-52,6% van de 178 ciclosporine-gebruikers;27-47,8% van de 108 acitretine-gebruikers;15,6-64% van de 256 etan
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel