DOQ

Eindelijk: een vaste onderzoeks­definitie voor urineweg­infectie

Er bestond nog geen internationale consensus voor de definitie van urineweginfecties voor onderzoek, totdat onderzoekers van het LUMC recent hiertoe het voortouw namen. Volgens internist-infectioloog Merel Lambregts betekent dit onder meer dat studies en uitkomsten veel gestructureerder dan voorheen kunnen worden vergeleken. “Onderzoek naar urineweginfecties is heel belangrijk, met name in het licht van antibioticaresistentie. Voor goed onderzoek naar urineweginfecties is een goede definitie essentieel.”

Op zichzelf is het merkwaardig te noemen dat voor een zodanig frequent voorkomende aandoening als urineweginfecties een vaste onderzoeksdefinitie ontbrak. In Nederland alleen al betreft circa 2 miljoen van de jaarlijkse huisartsbezoeken een urineweginfectie. “Dat vonden wij ook vreemd en we vroegen ons af waarom dat zo was”, stelt Lambregts. “We zagen dat in allerlei studies verschillende definities werden gehanteerd.”

“Er zou echt meer bewustwording moeten komen voor de beperkingen van de diagnostiek”

Internist-infectioloog Merel Lambregts

Geen gouden standaard

Een andere factor die volgens Lambregts meespeelde was dat de diagnose urineweginfectie eigenlijk lastig te stellen is. “Er is namelijk geen gouden standaard voor. Een kweek kan negatief zijn terwijl er toch sprake is van een urineweginfectie. Omgekeerd is een kweek ook vaak positief bij mensen die geen blaasontsteking hebben. De symptomen, het urinesediment en de kweek hebben allen hun eigen beperkingen, en daarom is het de combin

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »