DOQ

Endel­darm­kanker: nieuwe resectie­techniek laat darmwand intact

Mede als gevolg van het bevolkingsonderzoek komt endeldarmkanker tegenwoordig vaak in een vroeg stadium aan het licht. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van minder ingrijpende en dus meer patiëntvriendelijke technieken om de tumor (of het voorstadium daarvan) te verwijderen. De nieuwste loot aan deze stam heet endoscopische intramusculaire dissectie (EID). Jurjen Boonstra, MDL-arts en hoofd van de endoscopieafdeling van de maag-darm-leverziekten van het LUMC, geeft uitleg.

In een nog niet eens zo heel grijs verleden was het verwijderen van endeldarmtumoren exclusief het werkterrein van de chirurgen. “Vóór de start van het bevolkingsonderzoek in 2014 werd endeldarmkanker doorgaans pas in een gevorderd stadium ontdekt, dat wil zeggen een tumor die al was doorgegroeid tot in de spierlaag van de darmwand of zelfs daar doorheen. De enige mogelijke behandeling was een grote, open operatie waarbij de chirurg de tumor en het deel van de endeldarm waarin de tumor zich bevond weghaalde evenals de omliggende lymfklieren. Doorgaans was de patiënt daarna aangewezen op een permanent stoma”, blikt Boonstra terug in de tijd.

“Endeldarmkanker wordt nu veel vaker in een vroeg stadium ontdekt. Dat leidde tot de behoefte aan minder ingrijpende technieken om poliepen en vroege endeldarmtumoren te verwijderen”

MDL-arts Jurjen Boonstra

Minder ingrijpend

De komst van het bevolkingsonderzoek heeft daar verandering in gebracht. “Endeldarmkanker wordt nu veel vaker al in een vroeg stadium, of zelfs al in een voorstadium, ontdekt: poliepen of tumoren die zich nog niet hebben uitgebreid tot in de spierlaag van de darmwand. Dat leidde al snel tot de behoefte aan minder ingrijpende technieken om die poliepen en vroeg-stadium endeldarmtumoren te verwijderen.”

Minimaal invasieve technieken

Zowel de (darm)chirurgen als de MDL-artsen ontwikkelden de afgelopen jaren nieuwe, minimaal invasieve technieken om poliepen en vroeg-stadium tumoren – in vaktaal T1N0M0 tumoren – in de endeldarm te verwijderen. Zo ontwikkelden de chirurgen de transanale endoscopische microchirurgie (TEM) en de transanale minimaal invasieve chirurgie (TAMIS). Deze technieken maken het mogelijk de tumor (met een stuk darmwand) weg te halen via het darmlumen. Een stoma is daarna vaak niet nodig (zie ook dit eerder verschenen artikel van DOQ). “Als MDL-artsen zijn we al jaren gewend – en getraind – om oppervlakkige poliepen in de endeldarm te verwijderen via een zogeheten endoscopische mucosale resectie”, vertelt Boonstra. “Om ook grotere oppervlakkige poliepen in één keer te kunnen verwijderen, ontwikkelden Japanse MDL-artsen de endoscopische submucosale dissectie, kortweg ESD. Daarbij snijd je de poliep vlak boven de spierlaag van de endeldarm los.” Om ook de iets dieper ingegroeide vroeg-stadium tumoren zodanig te kunnen verwijderen dat er geen enkel restje tumorweefsel achterblijft – in vaktermen een R0 resectie – volstaat echter ook de ESD niet. Een ‘klassieke’ resectie – met een stoma als gevolg – blijft daarvoor nodig.

“Bij een EID-procedure verwijder je de tumor door tussen twee lagen – de longitudinale en de circulaire spierlaag – door te snijden”

Tussen twee spierlagen in

Boonstra: “Dit leidde tot de ontwikkeling van de endoscopische intermusculaire dissectie, kortweg EID. Het is een techniek die de darmwand intact laat en – afhankelijk van de kenmerken van de tumor – bij sommige patiënten een stoma overbodig maakt. De EID-procedure maakt gebruik van het feit dat de spierlaag in de wand van de endeldarm wat dikker is dan elders in de darm en bovendien uit twee lagen bestaat: een longitudinale en een circulaire spierlaag. Bij een EID-procedure verwijder je de tumor door tussen deze twee lagen door te snijden. Je neemt dus samen met de tumor en de mucosa ook het stukje mee van de circulaire spierlaag dat zich onder de tumor bevindt. Maar je laat de longitudinale spierlaag intact. Het wondje dat in de circulaire spierlaag ontstaat, geneest vanzelf.”

“Om de EID-procedure goed en veilig te kunnen uitvoeren moet je eerst de ESD-procedure helemaal in de vingers hebben.”

Ervaren ESD’ers nodig

Mooi, een nieuwe techniek, snel breed toepassen, zou je zeggen. Boonstra: “Ja, dat zou ik ook graag zien gebeuren. Er is echter een praktisch probleem. Om de EID-procedure goed en veilig te kunnen uitvoeren moet je eerst de ESD-procedure helemaal in de vingers hebben. Dan ken je als het ware het werkterrein tot vlak op de spierlaag op je duimpje en kun je daar veilig in manoeuvreren. De stap naar de EID is voor een ervaren ESD’er betrekkelijk klein: je moet ca 1 mm dieper gaan zitten en blijven, tussen de twee spierlagen in. Die twee spierlagen zijn voor de ervaren ESD’er goed van elkaar te onderscheiden. Het praktische probleem is echter dat er in Nederland momenteel slechts een handjevol MDL-artsen voldoende ervaring heeft met ESD. Voor verdere verspreiding van de EID-procedure zijn dus eerst meer ervaren ESD’ers nodig. We leiden momenteel collega’s op maar het kost tijd om de ESD-procedure in de vingers te krijgen. Daarnaast is er nog geen vergoeding geregeld voor de extra tijd die de ESD, laat staan de EID, een MDL-arts kost ten opzichte van een ‘gewone’ endoscopie.”

Meer informatie

Recent beschreef Boonstra die EID procedure in een wetenschappelijk artikel. Richard Dang, promovendus bij de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het LUMC maakte bovendien een video van de procedure waarmee hij de 2022 Best of the Best Video Award van de American Society of Gastrointestinal Endoscopy mee won.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Orgaan­sparende behan­deling soms een optie bij patiënt met rectum­carcinoom

Naar dit artikel »