‘Endo-CAB is bij ons de standaardbehandeling geworden’
Redactioneel
19 maart 2025
Minder bloedverlies, minder hartritmestoornissen en een sneller herstel, dat zijn de voordelen van Endo-CAB, een minimaal invasieve bypassoperatie bij patiënten met een of meerdere vernauwingen van de kransslagaders. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doen ze er al sinds 2021 ervaring mee op. Hartchirurg Ferdi Akca hoopt dat deze techniek zich spoedig verder zal verspreiden, nationaal en internationaal.
Bypassoperaties vormen voor hartchirurgen het grootste deel van hun dagelijks werk. “Patiënten zijn ermee geholpen, ook op langere termijn,” vertelt Ferdi Akca. “Ze leven langer, hebben minder hartinfarcten en minder cardiovasculaire complicaties dan bij behandeling met een stent. Maar ze betalen ook een prijs. Want een klassieke bypassoperatie is een invasieve ingreep waarbij je als chirurg het borstbeen openmaakt. Dat is een aanslag op het lichaam. Patiënten zijn daardoor lang uit de running, hebben veel tijd nodig om ervan te herstellen.”
In het Catharina Ziekenhuis ontwikkelden de hartchirurgen een alternatieve operatietechniek waarbij het borstbeen niet langer opengemaakt hoeft te worden. Een klein sneetje tussen de ribben, op een kloppend hart, volstaat om alle omleidingen te kunnen plaatsen. Akca opereerde de afgelopen vier jaar al zo’n zeshonderd patiënten met deze zogenoemde Endo-CAB-procedure. “Ik doe vrijwel niets anders meer. Het is bij ons de standaardbehandeling geworden.”
“Als je door een kleine incisie werkt, dan moet je precies weten waar je op moet letten”
Hartchirurg Fe
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: