DOQ

Endome­triose vraagt om zeer gewogen counselen

Er kan hem niet genoeg aandacht zijn voor de aandoening endometriose. Maar bovenal ziet gynaecoloog Velja Mijatovic graag meer aandacht voor de endometriosepatiënt. Ga niet te snel opereren, benadrukt hij, maar ontrafel waar de patiënt echt mee geholpen is. Die boodschap verkondigt hij ook in een recent wetenschappelijk artikel.

Was de keuze voor behandeling bij endometriose maar in een gemakkelijke beslisboom te gieten. Dan wisten zowel arts als patiënt direct waar ze aan toe waren. Maar volgens Velja Mijatovic, hoofd Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC, hangt het er meestal vanaf: van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening, maar ook van de levensfase van de patiënt, de mate van invaliditeit en de bereidheid om eventuele bijwerkingen van medicatie voor lief te nemen.

“Bij endometriose kun je niet zo zwart-wit zeggen wat de beste behandeling is”

Gynaecoloog Velja Mijatovic

Succesverhalen

Mijatovic, ook hoogleraar op het gebied van endometriose, ziet in zijn derdelijns centrum vrouwen met de ernstigste vormen van endometriose. “Vanmiddag nog zag ik een patiënt die eerder vanuit een ander ziekenhuis bij ons was gekomen. Ze had al een paar operaties achter de rug, maar nog altijd pijn. Wij hebben haar onderzocht en een nieuw middel aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Vandaag vertelde ze dat ze een ander mens was sinds dat middel. Haar man zei het nog het treffendst: ‘Ik heb mijn vrouw weer terug.’ De duizeligheid die optreedt als bijwerking van de medicatie neemt ze voor lief.”
Relatieve succesverhalen als deze zijn er niet altijd. Ook daarom pleit Mijatovic met zijn Italiaanse collega Paolo Vercellini in een recent artikel in Human Reproduction voor zorgvuldige afwegingen. “Ons verhaal is eigenlijk een repliek op een eerder artikel over endometriose. Daarin wordt de chirurgische behandeling nogal opgehemeld.”  

Operatie

“Bij endometriose kun je niet zo zwart-wit zeggen wat de beste behandeling is”, stelt Mijatovic. “Natuurlijk is opereren nodig als er sprake is van dreigende orgaanschade of een calamiteit als een afsluiting van een darm of urineleider. Maar een operatie is niet zaligmakend. Je moet ook de risico’s bespreken. Na een operatie hebben patiënten een kans van 10% per jaar dat de endometriose terugkomt. Ook kunnen negatieve effecten optreden, bijvoorbeeld door littekenweefsel na de operatie.”
Medicatie kan ook eerste keuze zijn, pijnmedicatie of hormonale middelen. “Je moet met de patiënt heel goed praten over de voor- en nadelen hiervan. Een deel van de vrouwen moet helaas een prijs betalen in de vorm van bijwerkingen. Maar het is niet aan ons artsen om de beslissing voor hen te nemen. Wij moeten zeer gewogen counselen, de kunst is om te balanceren met de voorlichting en de juiste informatie te geven.”

“Patiënten zien een dokter die niets weet van hun lijden”

Lange weg

Mijatovic ziet dat zijn patiënten vaak een lange weg afleggen. “De huisarts start vaak met orale anticonceptie om de klachten te laten verminderen. Als de problemen blijven, gaan ze naar de gynaecoloog waar andere medicatie of een operatie wordt overwogen. Tegen de tijd dat de vrouwen in de derde lijn komen is er al veel gedaan en moeten we echt kijken wat er aan de hand is en wat nog de mogelijkheden zijn.”
Empathie tonen hoort er dan zeker bij, zo schrijft hij ook in zijn artikel in Human Reproduction. “Veel patiënten met chronische pijn laten weten dat ze zich niet gehoord voelden. Ze zien aan de andere kant van het bureau een dokter die niets weet van hun lijden.” Daarom wil Mijatovic zijn collega-gynaecologen op het hart drukken om de eigen beperkingen te kennen en te proberen de lange weg van patiënten wat korter te maken. “Zorg dat je bent aangesloten bij een expertisecentrum voor endometriose, het netwerk van deze centra breidt zich in rap tempo uit.”  

Lifestyle

Ook Mijatovic weet dat hij zijn eigen beperkingen als endometriosespecialist moet kennen. “Noch een operatie, noch medicatie kan endometriose genezen. Vroeger werden menstruele klachten van vrouwen vaak genormaliseerd, nu willen we vrouwen helpen. Daarnaast onderzoeken wij ook interventies op het gebied van lifestyle, zoals voeding, yoga en mindfulness. Die lijken de kwaliteit van leven te verhogen en ondersteunen zo onze reguliere behandeling.”


Referentie: Mijatovic, V., Vercellini, P. Towards comprehensive management of symptomatic endometriosis: beyond the dichotomy of medical versus surgical treatment. Hum Reprod. 2024 Jan 10.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx