DOQ

Endome­triose vraagt om zeer gewogen counselen

Er kan hem niet genoeg aandacht zijn voor de aandoening endometriose. Maar bovenal ziet gynaecoloog Velja Mijatovic graag meer aandacht voor de endometriosepatiënt. Ga niet te snel opereren, benadrukt hij, maar ontrafel waar de patiënt echt mee geholpen is. Die boodschap verkondigt hij ook in een recent wetenschappelijk artikel.

Was de keuze voor behandeling bij endometriose maar in een gemakkelijke beslisboom te gieten. Dan wisten zowel arts als patiënt direct waar ze aan toe waren. Maar volgens Velja Mijatovic, hoofd Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC, hangt het er meestal vanaf: van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening, maar ook van de levensfase van de patiënt, de mate van invaliditeit en de bereidheid om eventuele bijwerkingen van medicatie voor lief te nemen.

“Bij endometriose kun je niet zo zwart-wit zeggen wat de beste behandeling is”

Gynaecoloog Velja Mijatovic

Succesverhalen

Mijatovic, ook hoogleraar op het gebied van endometriose, ziet in zijn derdelijns centrum vrouwen met de ernstigste vormen van endometriose. “Vanmiddag nog zag ik een patiënt die eerder vanuit een ander ziekenhuis bij ons was gekomen. Ze had al een paar operaties achter de rug, maar nog altijd pijn. Wij hebben haar onderzocht en een nieuw middel aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Vandaag vertelde ze dat ze een ander mens was sinds dat middel. Haar man zei het nog het treffendst: ‘Ik heb mijn vrouw weer terug.’ De duizeligheid die optreedt als bijwerking van de medicatie neemt ze voor lief.”
Relatieve succesverhalen als deze zijn er niet altijd. Ook daarom pleit Mijatovic met zijn Italiaanse collega Paolo Vercellini in een recent artikel in Human Reproduction voor zorgvuldige afwegingen. “Ons verhaal is eigenlijk een repliek op een eerder artikel over endometriose. Daarin wordt de chirurgische behandeling nogal opgehemeld.”  

Operatie

“Bij endometriose kun je niet zo zwart-wit zeggen wat de beste behandeling is”, stelt Mijatovic. “Natuurlijk is opereren nodig als er sprake is van dreigende orgaanschade of een calamiteit als een afsluiting van een darm of urineleider. Maar een operatie is niet zaligmakend. Je moet ook de risico’s bespreken. Na een operatie hebben patiënten een kans van tien procent per jaar dat de endometriose terugkomt. Ook kunnen negatieve effecten optreden, bijvoorbeeld door littekenweefsel na de operatie.”
Medicatie kan ook eerste keuze zijn, pijnmedicatie of hormonale middelen. “Je moet met de patiënt heel goed praten over de voor- en nadelen hiervan. Een deel van de vrouwen moet helaas een prijs betalen in de vorm van bijwerkingen. Maar het is niet aan ons artsen om de beslissing voor hen te nemen. Wij moeten zeer gewogen counselen, de kunst is om te balanceren met de voorlichting en de juiste informatie te geven.”

“Patiënten zien een dokter die niets weet van hun lijden”

Lange weg

Mijatovic ziet dat zijn patiënten vaak een lange weg afleggen. “De huisarts start vaak met orale anticonceptie om de klachten te laten verminderen. Als de problemen blijven, gaan ze naar de gynaecoloog waar andere medicatie of een operatie wordt overwogen. Tegen de tijd dat de vrouwen in de derde lijn komen is er al veel gedaan en moeten we echt kijken wat er aan de hand is en wat nog de mogelijkheden zijn.”
Empathie tonen hoort er dan zeker bij, zo schrijft hij ook in zijn artikel in Human Reproduction. “Veel patiënten met chronische pijn laten weten dat ze zich niet gehoord voelden. Ze zien aan de andere kant van het bureau een dokter die niets weet van hun lijden.” Daarom wil Mijatovic zijn collega-gynaecologen op het hart drukken om de eigen beperkingen te kennen en te proberen de lange weg van patiënten wat korter te maken. “Zorg dat je bent aangesloten bij een expertisecentrum voor endometriose, het netwerk van deze centra breidt zich in rap tempo uit.”  

Lifestyle

Ook Mijatovic weet dat hij zijn eigen beperkingen als endometriosespecialist moet kennen. “Noch een operatie, noch medicatie kan endometriose genezen. Vroeger werden menstruele klachten van vrouwen vaak genormaliseerd, nu willen we vrouwen helpen. Daarnaast onderzoeken wij ook interventies op het gebied van lifestyle, zoals voeding, yoga en mindfulness. Die lijken de kwaliteit van leven te verhogen en ondersteunen zo onze reguliere behandeling.”


Referentie: Mijatovic, V., Vercellini, P. Towards comprehensive management of symptomatic endometriosis: beyond the dichotomy of medical versus surgical treatment. Hum Reprod. 2024 Jan 10.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx