DOQ

Endome­triose vraagt om zeer gewogen counselen

Er kan hem niet genoeg aandacht zijn voor de aandoening endometriose. Maar bovenal ziet gynaecoloog Velja Mijatovic graag meer aandacht voor de endometriosepatiënt. Ga niet te snel opereren, benadrukt hij, maar ontrafel waar de patiënt echt mee geholpen is. Die boodschap verkondigt hij ook in een recent wetenschappelijk artikel.

Was de keuze voor behandeling bij endometriose maar in een gemakkelijke beslisboom te gieten. Dan wisten zowel arts als patiënt direct waar ze aan toe waren. Maar volgens Velja Mijatovic, hoofd Endometriosecentrum van het Amsterdam UMC, hangt het er meestal vanaf: van de ernst en uitgebreidheid van de aandoening, maar ook van de levensfase van de patiënt, de mate van invaliditeit en de bereidheid om eventuele bijwerkingen van medicatie voor lief te nemen.

“Bij endometriose kun je niet zo zwart-wit zeggen wat de beste behandeling is”

Gynaecoloog Velja Mijatovic

Succesverhalen

Mijatovic, ook hoogleraar op het gebied van endometriose, ziet in zijn derdelijns centrum vrouwen met de ernstigste vormen van endometriose. “Vanmiddag nog zag ik een patiënt die eerder vanuit een ander ziekenhuis bij ons was gekomen. Ze had al een paar operaties achter de rug, maar nog altijd pijn. Wij hebben haar onderzocht en een nieuw middel aangeraden om de pijnklachten te verminderen. Vandaag vertelde ze dat ze een ander mens was sinds dat middel. Haar man zei het nog het treffendst: ‘Ik heb mijn vrouw weer terug.’ De duizeligheid die optreedt als bijwerking van de medicatie neemt ze voor li

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »