Chirurg dr. Guicherit over die ene patiënt: ‘Hij had voor de tweede keer extra tijd gekregen, zo zei hij’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
18 december 2017

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Chirurg dr. Onno Guicherit uit het Haaglanden Medisch Centrum vertelt over een vitale, optimistische senior die hij heeft geopereerd wegens coloncarcinoom, die hij op verzoek langer dan vijf jaar onder controle had. “En wat denk je? Zes, zeven jaar na zijn operatie zagen we dat de tumormarker in zijn bloed was opgelopen.”

Het was aan een weloverwogen verzoek van een patiënt te danken dat bij hem een solitaire longmetastase werd ontdekt. Zouden de medische richtlijnen zijn gevolgd, dan was het kwaadaardige weefsel later in beeld gekomen. “Toch heeft hij ons niets verweten en zich juist dankbaar getoond”, vertelt chirurg dr. Onno Guicherit uit Haaglanden Medisch Centrum (HMC). “Hij had begrip voor ons beleid.”

Fotografie: Marjolein Annegarn

Coloncarcinoom

Aan het begin van deze eeuw, toen Bronovo in Den Haag nog geen deel uitmaakte van HMC, ontmoette Guicherit een patiënt die een blijvende indruk op hem zou maken. “Meneer was zeventiger, maar nog uiterst vitaal”, herinnert hij zich. “Hij skiede bijvoorbeeld regelmatig. Menige skiër van jongere leeftijd kon hem niet bijhouden. Toch had hij te maken gekregen met een ernstig gezondheidsprobleem: coloncarcinoom. Ik heb hem geopereerd. Met succes. De patiënt was ons zeer dankbaar. Elk jaar ontvingen we een zelfgemaakte kerstkaart van hem en zijn vrouw. En wanneer hij langskwam voor de jaarlijkse controle, deed het me plezier te horen dat

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel