Epidurale analgesie voorkomt postnatale depressie

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
28 november 2016

Epidurale anesthesie kan mogelijk meer doen dan de pijn tijdens de bevalling verzachten. Bij een aantal vrouwen verlaagt het namelijk de kans op een postnatale depressie, aldus een onderzoek van Grace Lim et al, van het Magee vrouwenziekenhuis van de Universiteit van Pittsburgh, VS. De resultaten van het onderzoek presenteerde zij dit jaar tijdens Anesthesiology 2016, de jaarlijkse meeting van de ASA.

Pijn tijdens de bevalling kan mogelijk psychologische schade geven aan sommige vrouwen en draagt zo bij aan het ontstaan van een postnatale depressie. We zagen dat vrouwen waarbij we de pijn verzachten met epidurale anesthesie minder waarschijnlijk depressieve symptomen kregen in de postpartum periode.

De wetenschappers keken naar de medische gegevens van 201 vrouwen die epidurale analgesie kregen. De pijn werd vastgesteld op een schaal van 0-10 tijdens de bevalling. Hierbij werd ook gekeken hoe toediening van het epidurale middel effect had op de pijnbeleving. Het ging daarbij om een percentage van de verbetering van de pijn (PIP). Depressie werd later gemeten met de Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS).

De wetenschappers keken naar factoren die bekend zijn bij het risico op een postnatale depressie, waaronder de aanwezigheid van depressie of een angststoornis. Maar ze keken tevens naar de pijn na een bevalling door weefselschade tijdens de bevalling. Wanneer deze factoren in acht werden genomen, zag Lim dat bij sommige vrouwen de pijn tijdens een bevalling nog altijd een risicofactor was voor het ontstaan van depressieve klachten na de bevalling. Het verlichten van deze pijn zou dus mogelijk het risico op depressie kunnen verlagen.

Bron: American Society of Anesthesiologists

Auteur: Lennard Bonapart

 

,
Deel dit artikel