DOQ

Er valt wat te kiezen bij een blindedarm­ontsteking

Dat bij een blindedarmontsteking een snelle operatie de enige en beste behandeloptie is, is een achterhaald idee. Antibiotica kunnen bij een ongecompliceerde blindedarmontsteking de operatie uit- of vaak zelfs afstellen. Het Scoring system for Appendicitis Severity (SAS) helpt arts en patiënt een behandelkeuze te maken, legt onderzoeker Jochem Scheijmans uit.

Sinds de ‘uitvinding’ ervan in 1886 is directe appendectomie als behandeling bij een blindedarmontsteking uitgegroeid tot een ‘no brainer’. “Tot voor kort overheerste het idee dat iedere ongecompliceerde blindedarmontsteking zich na verloop van tijd zou ontwikkelen tot een gecompliceerde blindedarmontsteking”, vertelt Jochem Scheijmans. “Dat wil zeggen een ontsteking met necrose en/of perforatie waardoor een levensbedreigende buikvliesontsteking kan ontstaan. Zo snel mogelijk opereren luidt daarom al ruim 100 jaar wereldwijd het adagium bij de diagnose appendicitis.” Iets wat in Nederland jaarlijks zo’n 15.000 keer gebeurt.

“Patiënten zijn met een ongecompliceerde blindedarmontsteking net zo goed af met een antibioticum”

Onderzoeker en huisarts in opleiding Jochem Scheijmans

Geen extra complicaties

De afgelopen jaren is echter duidelijk geworden dat een groot deel van de ongecompliceerde blindedarmontstekingen helemaal niet uitmondt in een gecompliceerde versie. “Dat inzicht leidde tot de vraag of het wel nodig is iedere patiënt met een blindedarmontsteking zo snel mogelijk naar de operatiekamer te brengen. Daarop voortbordurend werd in diverse studies – en ook in praktijkervaringen tijdens de COVID-pandemie – aangetoond dat patiënten met een ongecompliceerde blindedarmontsteking net zo goed af zijn met een behandeling met een antibioticum. Een deel van hen moest later alsnog een operatie ondergaan, maar dat leidde niet tot extra complicaties. Er lopen nu zelfs studies die onderzoeken of een afwachtend beleid, dus zelfs zonder antibiotica, ook een veilige optie is bij een ongecompliceerde blindedarmontsteking. Bij een gecompliceerde blindedarmontsteking blijft het wel nodig om liefst binnen 8 uur een operatie uit te voeren.”

“Het is niet mogelijk met 100% zekerheid te stellen dat er sprake is van een ongecompliceerde blindedarmontsteking”

Goed onderscheid maken

Nu opereren niet meer de standaard aanpak hoeft te zijn bij een blindedarmontsteking is het belangrijk om bij de diagnostiek onderscheid te maken tussen de twee vormen. “Naast het verhaal van de patiënt is de uitslag van beeldvorming, een echo of een CT-scan, het belangrijkste hulpmiddel bij de diagnostiek. Uit diverse studies is echter gebleken, dat het hiermee niet mogelijk is met 100% zekerheid te stellen dat er sprake is van een ongecompliceerde blindedarmontsteking. Van de patiënten die zo de diagnose ongecompliceerde blindedarmontsteking krijgen, bleken in studies achteraf 17% toch een gecompliceerde vorm te hebben.”

Om de diagnostiek te verbeteren ontwikkelde het team van Scheijmans’ promotor, chirurg prof. Marja Boermeester (Amsterdam UMC), enkele jaren geleden het Scoring system for Appendicitis Severity, kortweg SAS. “Dit systeem berekent op basis van diverse parameters de kans dat er bij een patiënt sprake is van een gecompliceerde blindedarmontsteking”, legt Scheijmans uit. “Behalve met de uitkomst van de beeldvorming houdt SAS ook rekening met leeftijd, duur van de klachten, koorts, aantallen witte bloedcellen, CRP-waarde en pijnscore. De SAS berekent voor iedere patiënt het individuele risico op een gecompliceerde blindedarmontsteking, met een 95% betrouwbaarheidsmarge.”

Voorkeuren

Het was de bedoeling met de SAS te selecteren welke patiënten in aanmerking moeten komen voor een snelle operatie en welke patiënten een behandeling met antibiotica kan worden aangeboden. “In een andere studie zagen we echter dat patiënten nogal verschilden in hun voorkeur voor een behandeloptie nadat zij uitleg hadden gekregen over de risico’s die verbonden waren aan een operatie of een behandeling met antibiotica. Sommige mensen kozen per definitie voor een operatie, ook al was de kans klein dat zij bij een antibioticabehandeling later alsnog een operatie zouden moeten ondergaan. Deze mensen wilden geen ‘tikkende tijdbom” in hun buik. Andere patiënten tilden juist zwaar aan het ondergaan van een operatie, bijvoorbeeld de narcose, en gaven daarom aan bereid te zijn wat meer risico te nemen om in eerste instantie een operatie te kunnen vermijden en het dus eerst met antibiotica te proberen.”

“Een goede chirurg weet wanneer hij of zij niet moet snijden”

100 jaar oude automatisme doorbreken

Dit heeft ertoe geleid dat de SAS nu zal worden ingezet als beslishulp bij het maken van een individuele behandelkeuze, waarbij de SAS een goede inschatting geeft van de kans op een gecompliceerde blindedarmontsteking. “Patiënten met een hoge kans op een gecompliceerde blindedarm krijgen van de arts vooralsnog het advies zich meteen te laten opereren.” Scheijmans, inmiddels huisarts in opleiding, hoopt met de uitkomsten van zijn onderzoek, waarop hij komend voorjaar wil promoveren, in ieder geval het meer dan 100 jaar oude automatisme te doorbreken dat patiënten bij wie een blindedarmontsteking wordt gediagnosticeerd zo snel mogelijk de operatiekamer worden binnengereden. “Een goede chirurg weet wanneer hij of zij niet moet snijden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”

‘Het is belangrijk om de hele mens te zien als arts’

Geïnspireerd door haar eigen leven verkent Machteld Huber inzichten en praktische handvatten over de laatste levensfase onder de titel ‘De laatste 1000 dagen’. “Artsen richten zich vaak puur op het fysieke, terwijl de mens een combinatie is van lichaam en geest.”

Ook medisch specialisten kunnen Bloeizones inzetten

Dyane Stolwijk-Woudstra wil medisch specialisten inspireren om Bloeizones door te zetten naar de tweedelijnszorg. “Het gaat er niet om dat je een probleem signaleert en dat ook meteen moet oplossen, maar maak het bespreekbaar, daar gaat het om!”

Casus: man met hinderlijk nachtplassen

Een 67-jarige man bezoekt uw spreekuur met al langer bestaande hinderlijke klachten van nycturie. De ochtendplas niet meegerekend moet hij er zeker drie keer per nacht uit, maar ook wel vaker. Wat is uw diagnose?

Casus: jongen met klachten na operatie keelamandelen

Op de dienstpost verschijnt de 6-jarige Daan, die afgelopen woensdag is geopereerd aan zijn keelamandelen. Hij wil niet drinken, heeft keelpijn, ruikt naar uit zijn mond, is hangerig en heeft witte plekken achter in de mond. Wat is uw diagnose?

Geneeskunde­­student­en krijgen bijsluiter bij AI

Eerstejaars studenten geneeskunde in Leiden krijgen les in de betekenis van AI en medische technologie. Marcel Haas probeert de studenten te laten nadenken over hun rol als arts in de toekomst. “Hoe kunnen artsen technologie inzetten in het contact met patiënten?”

‘Ergo­therapie is het meest bewaarde geheim in de gezond­heids­zorg’

De meerwaarde van ergotherapie in de eerste lijn is bij veel artsen onbekend, terwijl het vak hen juist helpt om zorg dicht bij huis te kunnen bieden, vertelt Lucelle van de Ven. “De paramedische zorg in de eerste lijn moet groeien, dus ook de ergotherapie.”

Winst in levensjaren met persoonlijke aanpak bijwerk­ingen immuun­therapie

De onderzoeksgroep van Karijn Suijkerbuijk ontdekte dat prednison het effect van immuuntherapie bij kanker onderdrukt. Prednison is vaak nodig voor de bijwerkingen, maar zou persoonlijker ingezet moeten worden. “Mijns inziens moet de richtlijn worden aangepast.”

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Goede kwaliteit van leven bij af­wachtend beleid bij endel­darm­kanker

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Werken als huisarts is voor mij het meest uitdagend’

Naar dit artikel »