DOQ

Er valt wat te kiezen bij een blindedarm­ontsteking

Dat bij een blindedarmontsteking een snelle operatie de enige en beste behandeloptie is, is een achterhaald idee. Antibiotica kunnen bij een ongecompliceerde blindedarmontsteking de operatie uit- of vaak zelfs afstellen. Het Scoring system for Appendicitis Severity (SAS) helpt arts en patiënt een behandelkeuze te maken, legt onderzoeker Jochem Scheijmans uit.

Sinds de ‘uitvinding’ ervan in 1886 is directe appendectomie als behandeling bij een blindedarmontsteking uitgegroeid tot een ‘no brainer’. “Tot voor kort overheerste het idee dat iedere ongecompliceerde blindedarmontsteking zich na verloop van tijd zou ontwikkelen tot een gecompliceerde blindedarmontsteking”, vertelt Jochem Scheijmans. “Dat wil zeggen een ontsteking met necrose en/of perforatie waardoor een levensbedreigende buikvliesontsteking kan ontstaan. Zo snel mogelijk opereren luidt daarom al ruim 100 jaar wereldwijd het adagium bij de diagnose appendicitis.” Iets wat in Nederland jaarlijks zo’n 15.000 keer gebeurt.

“Patiënten zijn met een ongecompliceerde blindedarmontsteking net zo goed af met een antibioticum”

Onderzoeker en huisarts in opleiding Jochem Scheijmans

Geen extra complicaties

De afgelopen jaren is echter duidelijk geworden dat een groot deel van de ongecompliceerde blindedarmontstekingen helemaal niet uitmondt in een gecompliceerde versie. “Dat inzicht leidde tot de vraag of het wel nodig is iedere patiënt met een blindedarmontsteking zo snel mogelijk naar de operatiekamer te brengen. Daarop voortbordurend werd in diverse studies – en ook in praktijkervaringen tijdens de COVID-pandemie – aangetoond dat patiënten met een ongecompliceerde blindedarmontsteking net zo goed af zijn met een behandeling met een antibioticum. Een deel van hen moest later alsnog een operatie ondergaan, maar dat leidde niet tot extra complicaties. Er lopen nu zelfs studies die onderzoeken of een afwachtend beleid, dus zelfs zonder antibiotica, ook een veilige optie is bij een ongecompliceerde blindedarmontsteking. Bij een gecompliceerde blindedarmontsteking blijft het wel nodig om liefst binnen 8 uur een operatie uit te voeren.”

“Het is niet mogelijk met 100% zekerheid te stellen dat er sprake is van een ongecompliceerde blindedarmontsteking”

Goed onderscheid maken

Nu opereren niet meer de standaard aanpak hoeft te zijn bij een blindedarmontsteking is het belangrijk om bij de diagnostiek onderscheid te maken tussen de twee vormen. “Naast het verhaal van de patiënt is de uitslag van beeldvorming, een echo of een CT-scan, het belangrijkste hulpmiddel bij de diagnostiek. Uit diverse studies is echter gebleken, dat het hiermee niet mogelijk is met 100% zekerheid te stellen dat er sprake is van een ongecompliceerde blindedarmontsteking. Van de patiënten die zo de diagnose ongecompliceerde blindedarmontsteking krijgen, bleken in studies achteraf 17% toch een gecompliceerde vorm te hebben.”

Om de diagnostiek te verbeteren ontwikkelde het team van Scheijmans’ promotor, chirurg prof. Marja Boermeester (Amsterdam UMC), enkele jaren geleden het Scoring system for Appendicitis Severity, kortweg SAS. “Dit systeem berekent op basis van diverse parameters de kans dat er bij een patiënt sprake is van een gecompliceerde blindedarmontsteking”, legt Scheijmans uit. “Behalve met de uitkomst van de beeldvorming houdt SAS ook rekening met leeftijd, duur van de klachten, koorts, aantallen witte bloedcellen, CRP-waarde en pijnscore. De SAS berekent voor iedere patiënt het individuele risico op een gecompliceerde blindedarmontsteking, met een 95% betrouwbaarheidsmarge.”

Voorkeuren

Het was de bedoeling met de SAS te selecteren welke patiënten in aanmerking moeten komen voor een snelle operatie en welke patiënten een behandeling met antibiotica kan worden aangeboden. “In een andere studie zagen we echter dat patiënten nogal verschilden in hun voorkeur voor een behandeloptie nadat zij uitleg hadden gekregen over de risico’s die verbonden waren aan een operatie of een behandeling met antibiotica. Sommige mensen kozen per definitie voor een operatie, ook al was de kans klein dat zij bij een antibioticabehandeling later alsnog een operatie zouden moeten ondergaan. Deze mensen wilden geen ‘tikkende tijdbom” in hun buik. Andere patiënten tilden juist zwaar aan het ondergaan van een operatie, bijvoorbeeld de narcose, en gaven daarom aan bereid te zijn wat meer risico te nemen om in eerste instantie een operatie te kunnen vermijden en het dus eerst met antibiotica te proberen.”

“Een goede chirurg weet wanneer hij of zij niet moet snijden”

100 jaar oude automatisme doorbreken

Dit heeft ertoe geleid dat de SAS nu zal worden ingezet als beslishulp bij het maken van een individuele behandelkeuze, waarbij de SAS een goede inschatting geeft van de kans op een gecompliceerde blindedarmontsteking. “Patiënten met een hoge kans op een gecompliceerde blindedarm krijgen van de arts vooralsnog het advies zich meteen te laten opereren.” Scheijmans, inmiddels huisarts in opleiding, hoopt met de uitkomsten van zijn onderzoek, waarop hij komend voorjaar wil promoveren, in ieder geval het meer dan 100 jaar oude automatisme te doorbreken dat patiënten bij wie een blindedarmontsteking wordt gediagnosticeerd zo snel mogelijk de operatiekamer worden binnengereden. “Een goede chirurg weet wanneer hij of zij niet moet snijden.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: Goede kwaliteit van leven bij af­wachtend beleid bij endel­darm­kanker

Naar dit artikel »

Lees ook: ‘Werken als huisarts is voor mij het meest uitdagend’

Naar dit artikel »