Erg of niet? Huisarts behandelt man anders dan vrouw, ondanks gelijke klachten

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
26 november 2021

Aranka Ballering onderzocht recent of mannen bij de huisarts andere behandelingen en onderzoeken krijgen dan vrouwen bij veelvoorkomende gezondheidsklachten. Die verschillen bestaan inderdaad. Maar de vraag of dat een probleem is, laat zich niet eenvoudig beantwoorden. “Vrouwen krijgen minder vaak een lichamelijk onderzoek dan mannen, worden minder vaak verwezen naar het ziekenhuis en krijgen juist vaker een laboratoriumonderzoek.”

In haar promotieonderzoek (UMC Groningen) keek Aranka Ballering niet alleen naar de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe die verband houden met lichamelijke klachten. Ze keek ook naar de sociale verschillen tussen mannen en vrouwen, naar gender dus. “Ik wilde een zuivere vraagstelling”, vertelt ze, “namelijk: is er verschil en als dat er is, wat betekent dat dan? Geen waardeoordeel dus, want die verschillen kunnen ook terecht zijn.”

Onderzoeker Aranka Ballering

Behandeling door huisarts

Ballerings onderzoek werd deels mogelijk gemaakt doordat ze kon beschikken over de data uit het FaMe-net registratienetwerk van huisartsen, waarin geanonimiseerd alle registratiegegevens opgeslagen liggen van meer dan 32 duizend patiënten. De data geven een exact beeld van de klachten waarmee mannen en vrouwen zich bij de huisarts melden en de behandeling die ze daarvoor krijgen. “De data laten duidelijke verschillen zien”, vertelt Ballering. “Vrouwen krijgen minder vaak een lichamelijk onderzoek dan mannen. Ze worden minder vaak verwezen naar het ziekenhuis en krijgen juist vaker een laboratoriumonderzoek. De

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel