DOQ

Primeur voor MST: lokalisatie borsttumor met RF-methode

MST is in april als eerste ziekenhuis in Europa gestart met het lokaliseren van borsttumoren met behulp van de nieuwe RF-methode. Deze methode is voor patiënten veel comfortabeler en minder stressvol dan de huidige methode in MST.

Een groot deel van de borsttumoren is niet goed te voelen. Dat is een probleem voor de chirurg, die bij een borstsparende operatie de positie van de tumor moet kunnen bepalen om deze te kunnen verwijderen. Nu nog is het gebruikelijk om tumoren in de borst met behulp van een metalen draad of met een radioactieve jodiumbron te markeren. Bij de nieuwe werkwijze wordt een chip die radiofrequente signalen afgeeft met behulp van echo door de radioloog op de plek van de tumor ingebracht. De chirurg kan deze signalen dan op de operatiekamer met een detector opzoeken en weet daardoor precies op welke plek te opereren.

Borsttumor

Chirurg Anneriet Dassen en radioloog Margreet van der Schaaf zijn enthousiast over deze manier van lokaliseren. “Voor patiënten in ons ziekenhuis betekent het dat we de lokalisatie en de operatie niet meer op een dag hoeven doen en dat ze geen draad meer in de borst krijgen. Dat is een stuk rustiger en patiëntvriendelijker. Het is natuurlijk al heel heftig als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt. We doen er alles aan om de patiënt hierin zo goed mogelijk te begeleiden” aldus Dassen. “Daarnaast komt er bij deze nieuwe methode geen radioactieve straling vrij en is de plaatsing van de RF-marker samen met de patiënt veel beter te plannen”, vult van der Schaaf aan.

Voordelen

Niet alleen voor de patiënt heeft deze methode voordelen; ook voor het ziekenhuis is het aantrekkelijk. Deze methode vraagt geen regelgeving van de kernernergiewet omdat er geen radioactiviteit bij betrokken is. Dat scheelt enorm in tijd en logistieke organisatie en dat levert uiteindelijk weer een kostenbesparing op.

Bron: Medisch Spectrum Twente
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx