DOQ

Evolocumab effectief bij kinderen met heterozygote familiaire hypercholesterolemie

Het toevoegen van de PCSK9-remmer evolocumab aan de standaardtherapie resulteert in een aanvullende verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en van andere lipidenvariabelen bij pediatrische patiënten met heterozygote familiaire hypercholesterolemie (FH). Deze resultaten van de HAUSER-RCT verschenen in NEJM.

FH is een genetische aandoening waarbij vanaf de geboorte het LDL-cholesterolgehalte verhoogd is, wat resulteert in een toegenomen risico op vroegtijdige atherosclerose hart- en vaatziekten (HVZ). De prevalentie van heterozygote FH is naar schatting één op de 250 personen in de algemene bevolking. Daarmee is heterozygote FH de meest voorkomende monogene aandoening en een belangrijke erfelijke oorzaak van atherosclerotische HVZ.

(bron foto iStock)

Veroorzakende mutaties

FH wordt veroorzaakt door mutaties in genen die coderen voor eiwitten die betrokken zijn bij de klaring van LDL-deeltjes. Bij > 90% van de patiënten met genetisch bevestigde FH zijn mutaties in het gen dat codeert voor de LDL-receptor (LDLR) aanwezig. Daarnaast kan FH veroorzaakt worden door mutaties in genen die coderen voor apolipoproteïne B (APOB), proproteïne convertase subtilisine-kexine type 9 (PCSK9) of LDL-receptoradapterproteïne 1 (LDLRAP1).

Daarentegen hebben mensen met natuurlijk voorkomende PCSK9-varianten met functieverlies vanaf hun geboorte lage LDL-cholesterolwaarden en als volwassene minder kans op atherosclerotische HVZ.

Behandeling van FH

Er is steeds meer bewijs dat bij FH-patiënten de atherosclerotische veranderingen vroeg in het leven beginnen en dat het voor de preventie van atherosclerotische HVZ belangrijk kan zijn om reeds in de kindertijd te starten met een cholesterolverlagende behandeling.

Statines zijn de standaardbehandeling bij pediatrische patiënten met FH. Daaraan kan ezetimibe toegevoegd worden. In de richtlijnen wordt geadviseerd om de behandeling van heterozygote FH op de leeftijd van 8-10 jaar te beginnen. Ondanks een adequate behandeling bereiken sommige FH-patiënten niet de door de richtlijn aanbevolen LDL-cholesterolwaarden.

PCSK9-remming

Evolocumab, een volledig menselijk monoklonaal antilichaam gericht tegen PCSK9, voorkómt dat de LDL-receptor wordt gedegradeerd door PCSK9. Daardoor neemt de beschikbaarheid van de LDL-receptor toe en dientengevolge neemt het LDL-cholesterolgehalte bij volwassenen tot 60% af. 

Evolocumab is aanvankelijk goedgekeurd om bij volwassenen met hyperlipidemie, waaronder FH, het LDL-cholesterolgehate te verminderen en vervolgens om het risico op hartinfarcten, beroertes en revascularisaties bij volwassenen met atherosclerotische HVZ te verminderen. De effecten bij pediatrische patiënten met heterozygote FH zijn niet bekend.

HAUSER-RCT

In de gerandomiseerde placebogecontroleerde fase III HAUSER-RCT zijn de werkzaamheid en veiligheid van evolocumab beoordeeld als aanvulling een adequate statinebehandeling met of zonder ezetimibe bij 157 pediatrische patiënten (10-17 jaar) met heterozygote FH bij wie de streefwaarde voor het LDL-cholesterolgehalte niet bereikt werd. Ze hadden gedurende ≥ 4 weken voorafgaand aan screening een stabiele lipidenverlagende behandeling gekregen en hadden in die periode een LDL-cholesterolgehalte van ≥ 3,4 mmol/l en een triglyceridengehalte van ≤ 4,5 mmol/l. Ze kregen willekeurig maandelijkse subcutane injecties van evolocumab (420 mg) of placebo. 

In week 24 was de gemiddelde procentuele verandering ten opzichte van baseline in LDL-cholesterol -44,5% in de evolocumab-groep en -6,2% in de placebogroep (p < 0,001). De absolute verandering in het LDL-cholesterolgehalte was -2,0 mmol/l in de evolocumab-groep en -0,2 mmol/l in de placebogroep (p < 0,001).

Secundaire eindpunten en bijwerkingen

De belangrijkste secundaire eindpunten waren de gemiddelde procentuele verandering in LDL-cholesterolgehalte vanaf baseline tot week 22 en 24 en de absolute verandering in LDL-cholesterolniveau vanaf baseline tot week 24. De resultaten voor al deze lipidenvariabelen waren significant beter bij behandeling met evolocumab dan met placebo.

De incidentie van adverse events die optraden tijdens de behandelperiode, was vergelijkbaar in de evolocumab- en placebogroep.

Aanvullende LDL-reductie

Deze trial toonde dat een 24 weken durende maandelijkse behandeling met evolocumab resulteert in een substantiële LDL-cholesterolverlaging bij pediatrische patiënten met heterozygote FH.


Referentie: Santos RD, Ruzza A, Hovingh GK, et al. Evolocumab in Pediatric Heterozygous Familial Hypercholesterolemia. N Engl J Med 2020; 383:1317-1327. DOI: 10.1056/NEJMoa2019910. 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2019910?query=featured_home

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx