DOQ

Evolocumab effectief bij kinderen met heterozygote familiaire hypercholesterolemie

Het toevoegen van de PCSK9-remmer evolocumab aan de standaardtherapie resulteert in een aanvullende verlaging van het LDL-cholesterolgehalte en van andere lipidenvariabelen bij pediatrische patiënten met heterozygote familiaire hypercholesterolemie (FH). Deze resultaten van de HAUSER-RCT verschenen in NEJM.

FH is een genetische aandoening waarbij vanaf de geboorte het LDL-cholesterolgehalte verhoogd is, wat resulteert in een toegenomen risico op vroegtijdige atherosclerose hart- en vaatziekten (HVZ). De prevalentie van heterozygote FH is naar schatting één op de 250 personen in de algemene bevolking. Daarmee is heterozygote FH de meest voorkomende monogene aandoening en een belangrijke erfelijke oorzaak van atherosclerotische HVZ.

(bron foto iStock)

Veroorzakende mutaties

FH wordt veroorzaakt door mutaties in genen die coderen voor eiwitten die betrokken zijn bij de klaring van LDL-deeltjes. Bij > 90% van de patiënten met genetisch bevestigde FH zijn mutaties in het gen dat codeert voor de LDL-receptor (LDLR) aanwezig. Daarnaast kan FH veroorzaakt worden door mutaties in genen die coderen voor apolipoproteïne B (APOB), proproteïne convertase subtilisine-kexine type 9 (PCSK9) of LDL-receptoradapterproteïne 1 (LDLRAP1).

Daarentegen hebben mensen met natuurlijk voorkomende PCSK9-varianten met functieverlies vanaf hun geboorte lage LDL-cholesterolwaarden en als volwassene minder kans op atherosclerotische HVZ.

Behandeling van FH

Er is steeds meer bewijs dat bij FH-patiënten de atherosclerotische veranderingen vroeg in het leven beginnen en dat het voor de preventie van atherosclerotische HVZ belangrijk kan zijn om reeds in de kindertijd te starten met een cholesterolverlagende behandeling.

Statines zijn de standaardbehandeling bij pediatrische patiënten met FH. Daaraan kan ezetimibe toegevoegd worden. In de richtlijnen wordt geadviseerd om de behandeling van heterozygote FH op de leeftijd van 8-10 jaar te beginnen. Ondanks een adequate behandeling bereiken sommige FH-patiënten niet de door de richtlijn aanbevolen LDL-cholesterolwaarden.

PCSK9-remming

Evolocumab, een volledig menselijk monoklonaal antilichaam gericht tegen PCSK9, voorkómt dat de LDL-receptor wordt gedegradeerd door PCSK9. Daardoor neemt de beschikbaarheid van de LDL-receptor toe en dientengevolge neemt het LDL-cholesterolgehalte bij volwassenen tot 60% af. 

Evolocumab is aanvankelijk goedgekeurd om bij volwassenen met hyperlipidemie, waaronder FH, het LDL-cholesterolgehate te verminderen en vervolgens om het risico op hartinfarcten, beroertes en revascularisaties bij volwassenen met atherosclerotische HVZ te verminderen. De effecten bij pediatrische patiënten met heterozygote FH zijn niet bekend.

HAUSER-RCT

In de gerandomiseerde placebogecontroleerde fase III HAUSER-RCT zijn de werkzaamheid en veiligheid van evolocumab beoordeeld als aanvulling een adequate statinebehandeling met of zonder ezetimibe bij 157 pediatrische patiënten (10-17 jaar) met heterozygote FH bij wie de streefwaarde voor het LDL-cholesterolgehalte niet bereikt werd. Ze hadden gedurende ≥ 4 weken voorafgaand aan screening een stabiele lipidenverlagende behandeling gekregen en hadden in die periode een LDL-cholesterolgehalte van ≥ 3,4 mmol/l en een triglyceridengehalte van ≤ 4,5 mmol/l. Ze kregen willekeurig maandelijkse subcutane injecties van evolocumab (420 mg) of placebo. 

In week 24 was de gemiddelde procentuele verandering ten opzichte van baseline in LDL-cholesterol -44,5% in de evolocumab-groep en -6,2% in de placebogroep (p < 0,001). De absolute verandering in het LDL-cholesterolgehalte was -2,0 mmol/l in de evolocumab-groep en -0,2 mmol/l in de placebogroep (p < 0,001).

Secundaire eindpunten en bijwerkingen

De belangrijkste secundaire eindpunten waren de gemiddelde procentuele verandering in LDL-cholesterolgehalte vanaf baseline tot week 22 en 24 en de absolute verandering in LDL-cholesterolniveau vanaf baseline tot week 24. De resultaten voor al deze lipidenvariabelen waren significant beter bij behandeling met evolocumab dan met placebo.

De incidentie van adverse events die optraden tijdens de behandelperiode, was vergelijkbaar in de evolocumab- en placebogroep.

Aanvullende LDL-reductie

Deze trial toonde dat een 24 weken durende maandelijkse behandeling met evolocumab resulteert in een substantiële LDL-cholesterolverlaging bij pediatrische patiënten met heterozygote FH.


Referentie: Santos RD, Ruzza A, Hovingh GK, et al. Evolocumab in Pediatric Heterozygous Familial Hypercholesterolemia. N Engl J Med 2020; 383:1317-1327. DOI: 10.1056/NEJMoa2019910. 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2019910?query=featured_home

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx