Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Evolutie kan een toename geven op het risico van artritis
Evolutie speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om de ontwikkeling van het risico van artritis en andere gewrichtsaandoeningen, dit blijkt uit recent onderzoek van Dr. Paul Monk van de Oxford University. De resultaten zijn nog ongepubliceerd en momenteel nog onder review.
Wetenschappers van de Oxford University (VK) deden onderzoek met 3D-modellen van menselijke gewrichten en kwamen tot de ontdekking hoe algemene medische klachten zijn ontstaan, maar ook de richting waarop de gezondheid van onze gewrichten gaat. Monk et al. Bestudeerde 300 fossielen van soorten in meer dan 400 miljoen jaar. Ze deden onderzoek naar reptielen, primaten en Neanderthalers om te zien hoe botten veranderen in de tijd.
Computermodellen
Aan de hand van 128 CT-scans van mensen, vroege menselijke soorten, primaten en dinosaurussen werden verschillende computermodellen gegenereerd van menselijke gewrichten. Door de 3D-technieken te combineren met wiskundige meetmethoden, was het mogelijk om de modellen door de tijd te laten veranderen en daardoor werd zichtbaar hoe algemene orthopedische en reumatische klachten zoals kniepijn en schouderpijn ontstaan.
Dijbeen
Opmerkelijk is dat de hals van het menselijke dijbeen steeds breder groeit. Mogelijk komt dit doordat wij van 4 benen op 2 benen zijn gaan lopen. Ook dit vergroot de kans op artritis. In de toekomst zullen deze botten een nog dikkere hals krijgen, waardoor ook tevens de kans op artritis en klachten toeneemt. Dit heeft ook implicaties voor de wijze waarop wij deze ziekte behandelen, aldus dr. Monk.
Lifestyle
Met de 3D-modellen is het mogelijk om de wortel van veel moderne gewrichtsaandoeningen te vinden en aan te pakken. Vooral wanneer het gaat om aandoeningen die ontstaan door lifestyle en genetische veranderingen.
Dr. Monk geeft in een mail aan dat het werk nog onder revisie is. Hij mag derhalve nog niet het manuscript ter inzage geven. Hij verwijst daarbij per mail wel op een aantal interessante bronnen:
www.bbc.com
www.seeker.com
www.digitaltrends.com
Bronnen:
www.telegraph.co.uk
www.ndorms.ox.ac.uk/team/paul-monk
Auteur: Lennard Bonapart