DOQ

‘Familie­onderzoek’ naar naweeën van behandeling kinderkanker

De een – cardioloog in opleiding Julius – doet onderzoek naar de cardiologische gevolgen van de behandeling van kanker. De ander – gynaecoloog in opleiding Steffie – doet onderzoek naar zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen met een hartaandoening. Op het snijpunt van deze gebieden – cardiologische problemen bij zwangere vrouwen met een verleden van kinderkanker –  publiceerden broer en zus Heemelaar onlangs de uitkomsten van een gezamenlijke studie.

“Nee, het was geen vooropgezet plan om samen een studie op te zetten”, zegt Julius Hemelaar. “Marloes Louwerens, internist-oncoloog bij de LATER-poli van het LUMC, kwam bij de afdeling cardiologie met de vraag of wij wilden uitzoeken welke gevolgen de behandeling wegens kanker op jonge leeftijd heeft op het ontstaan van cardiologische problemen tijdens een zwangerschap. De LATER-poli, die de late effecten van behandelingen wegens kinderkanker in kaart brengt, kreeg daar namelijk veel vragen over van patiënten die zwanger wilden worden. Wij vonden dat bij zo’n onderzoek ook de afdeling gynaecologie betrokken moest worden.” Steffie: “Toen Julius bij mij polste of een collega van mij dit onderzoek wellicht zou zien zitten, zei ik dat ik het graag zelf wilde doen. Ik heb van 2015 tot 2019 als tropenarts voor veel zwangeren met hartproblemen gezorgd, dus het onderwerp leek mij heel interessant. Daarnaast was het een unieke kans om met mijn broer samen te werken.”

“Je kunt het doormaken van een zwangerschap zien als een testcase voor het lichaam”

Gynaecoloog in opleiding Steffie Heemelaar

Testcase voor het lichaam

Zo gezegd, zo gedaan. Aan de hand van de gegevens – en enkele extra cardiologische metingen – van 39 vrouwen die na een behandeling wegens kanker op kinderleeftijd één of meer zwangerschappen hebben doorgemaakt, analyseerden Julius, Steffie en hun mede-onderzoekers welke gevolgen de kinderkanker had voor de hartfunctie en de uitkomst van de zwangerschap(pen). “Je kunt het doormaken van een zwangerschap zien als een testcase voor het lichaam”, vertelt Steffie. “Lichamelijke problemen die dan optreden, bijvoorbeeld diabetes, hypertensie of hartklachten, steken vaak later in het leven opnieuw de kop op.”
“Diverse oncologische behandelingen, zoals bestraling van het hart en het gebruik van anthracyclines, hebben een negatief effect op de werking van het hart”, vult Julius aan. “Wij wilden daarom graag weten hoe de hartfunctie zich ontwikkelt tijdens de zwangerschap bij vrouwen met een verleden met kanker. Grote studies wijzen uit dat hartfalen rondom een zwangerschap in deze groep niet vaak voorkomt, zo rond de 1 à 2%. Het is dus nuttig om te kunnen voorspellen wie wel een verhoogde kans heeft tijdens de zwangerschap om cardiologische complicaties te ontwikkelen. Zodat alleen van deze vrouwen de hartfunctie tijdens een zwangerschap in de gaten gehouden hoeft te worden.”

“GLS is een goed hulpmiddel om na te gaan bij wie tijdens de zwangerschap extra aandacht voor de hartfunctie zinvol is”

Cardioloog in opleiding Julius Heemelaar

Voorspellend

Julius: “De 39 vrouwen maakten in totaal 91 zwangerschappen door waarvan er 73 tot een levend geboren baby leidden. Voorafgaand aan de zwangerschappen was de knijpkracht van het hart van de vrouwen, gemeten als linker vertrikel ejectiefractie, LVEF, gemiddeld lager dan bij vrouwen zonder voorgeschiedenis van kanker. We vonden dat GLS, global longitudinal strain, een echografische maat voor subklinische vermindering van de knijpkracht van het hart, op individueel niveau een voorspeller lijkt voor een verdere afname van de knijpkracht van het hart tijdens de zwangerschap. Indien bevestigd in grotere studies, betekent dit dat GLS bij vrouwen met een verleden van kinderkanker een goed hulpmiddel is om na te gaan wie tijdens de zwangerschap een daling van de knijpkracht van het hart zal ontwikkelen en wie niet. En dus bij wie tijdens de zwangerschap extra aandacht voor de hartfunctie zinvol is.”

“Vrouwen met een verleden van kinderkanker die een kinderwens hebben, moeten zich goed laten voorlichten over de mogelijke complicaties van een zwangerschap”

Gynaecoloog in opleiding Steffie Heemelaar

Baarmoeder bestraald

En dan de uitkomsten van de zwangerschap. Steffie: “Om te beginnen moeten we niet vergeten dat veel vrouwen met een verleden van kinderkanker onvruchtbaar zijn. Onze onderzoekspopulatie is de minderheid bij wie een zwangerschap wel mogelijk bleek. Echter met name bij vrouwen bij wie destijds de baarmoeder was bestraald was de kans op miskramen en/of extreme vroeggeboorten erg hoog. Onafhankelijk van de dosis van de bestraling. Het is volgens ons daarom zinvol dat vrouwen met een verleden van kinderkanker die een kinderwens hebben zich goed laten voorlichten door een expert in een derdelijns ziekenhuis over de mogelijke complicaties van een zwangerschap. De behandeling verschilt per soort kanker, per stadium, en daarmee varieert ook risico op complicaties tijdens een zwangerschap per patiënt.”

Kleine niche

Rest natuurlijk de vraag of het gezamenlijke onderzoek van broer en zus Heemelaar naar meer smaakt. Steffie: “Het is ons in ieder geval heel goed bevallen.” Julius, momenteel als onderzoeker actief in Boston (VS): “Vanaf dit najaar werken we weer beiden in het LUMC, dus ik sluit niet uit dat we nog weer iets gezamenlijks gaan doen.” Steffie: “Maar het snijpunt van onze interesse, hartproblemen bij zwangerschap na behandeling voor kanker, is wel een heel kleine niche.”

Referentie: Heemelaar JC, Heemelaar S, Hertel SN, et al. Cardiac and obstetric outcomes of pregnancies for women after cardiotoxic therapy in childhood: a single center observational study.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx