DOQ

Felle reacties op Alliantie Rookvrij: ‘Terecht dat De Kanter en Dekker activistisch zijn’

Alliantie Nederland Rookvrij heeft longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de deur gewezen vanwege hun activistische toon tegen Jolanda Sap als voorzitter van de gespreksgroep tabakspreventie (Sap zou de tabaksparagraaf in het Nationaal Preventieakkoord voorbereiden). Dit terwijl Sap ook commissaris is van KPMG, die onderzoeken heeft uitgevoerd in opdracht van de tabaksindustrie. De breuk is bij verschillende partijen in de medische wereld verkeerd gevallen. Ook staatsecretaris Paul Blokhuis heeft laten weten dat hij gesprekken blijft voeren met De Kanter voor zijn radicalere antirookbeleid.

Dermatoloog en bestuurder van Ksyos Leonard Witkamp was de eerste die zijn standpunt bepaalde over het bericht dat Alliantie Nederland Rookvrij de Stichting Rookpreventie Jeugd van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de deur had gewezen. Hij zegde zijn lidmaatschap van de Alliantie op. In EenVandaag voegde hij hieraan toe dat de actie van Alliantie Nederland Rookvrij een wake-up call moest zijn voor VWS. Dat was het duidelijk ook voor staatssecretaris Paul Blokhuis, want hij liet via een interview in Trouw direct weten dat De Kanter een geziene gast blijft op het ministerie van volksgezondheid. Direct de dag na de bekendmaking van de breuk zou zij al op het ministerie zijn om haar missie, een radicaler (anti)rookbeleid, toe te lichten. “Daar zien wij erg naar uit”, stelde Blokhuis onomwonden. Hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vindt dat het radicale geluid van De Kanter en Dekker past bij de ‘oorlog’ die hij uitriep tegen het roken.

Consequenties

Hiermee is een bijzondere situatie ontstaan, die de vraag opwerpt of Alliantie Nederland Rookvrij vooraf voldoende oog heeft gehad voor de consequentie van de beslissing om Stichting Rookpreventie Jeugd aan de kant te zetten. De Alliantie zegt dit te hebben gedaan omdat de twee in hun strijd tegen het roken een te activistische toon aanslaan. Directe aanleiding vormde de publicatie een artikel op www.tabaknee.nl, een uitgave van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Hierin werd het ministerie van VWS opgeroepen om Jolanda Sap terug te trekken als voorzitter van de gespreksgroep tabakspreventie, die de tabaksparagraaf in het Nationaal Preventieakkoord moest voorbereiden. Sap is sinds 2015 ook commissaris van KPMG, dat onderzoeken heeft uitgevoerd in opdracht van de tabaksindustrie. KWF Kankerbestrijding, een van de initiatiefnemers van Alliantie Nederland Rookvrij, stond erop dat het artikel zou worden verwijderd, omdat dit haar inbreng in het Preventieakkoord kon schaden. De weigering om dit te doen leidde tot stopzetting van de subsidie aan TabakNee en nu dus tot de breuk met Stichting Rookpreventie Jeugd.

Verkeerde keelgat

Deze laatste beslissing is veel partijen in de medische wereld in het verkeerde keelgat geschoten. Naast Witkamp ook longarts Sander de Hosson bijvoorbeeld. Op LinkedIn trok hij fel van leer tegen KWF: “Schoon je organisatie op (gooi de bestuurders eruit die deze misser maakten) en toon lef.” Ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis koos op zijn website duidelijk stelling voor De Kanter en Dekker. NTvG-voorzitter Dink Legemate (hoofd chirurgie van Amsterdam UMC) noemde de stap van Alliantie Nederland Rookvrij in Nieuwsuur “onbegrijpelijk en totaal onverwacht”. Hij zei het terecht te vinden dat De Kanter en Dekker activistisch zijn en sprak de verwachting uit dat meer organisaties uit de Alliantie zullen stappen als deze niet terugkomt op haar beslissing. De Kanter zei in dezelfde uitzending niets liever te willen dan terugkeren in de Alliantie. Ze verklaarde de activistische houding van Dekker en zichzelf met de woorden: “Elk jaar dat je wacht met bewezen effectieve maatregelen zijn er weer 20.000 doden.” Tijdens een bijeenkomst van VvAA een dag later riepen zij en Dekker op tot oprichting van een antirook-alliantie van medici.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx