DOQ

Felle reacties op Alliantie Rookvrij: ‘Terecht dat De Kanter en Dekker activistisch zijn’

Alliantie Nederland Rookvrij heeft longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de deur gewezen vanwege hun activistische toon tegen Jolanda Sap als voorzitter van de gespreksgroep tabakspreventie (Sap zou de tabaksparagraaf in het Nationaal Preventieakkoord voorbereiden). Dit terwijl Sap ook commissaris is van KPMG, die onderzoeken heeft uitgevoerd in opdracht van de tabaksindustrie. De breuk is bij verschillende partijen in de medische wereld verkeerd gevallen. Ook staatsecretaris Paul Blokhuis heeft laten weten dat hij gesprekken blijft voeren met De Kanter voor zijn radicalere antirookbeleid.

Dermatoloog en bestuurder van Ksyos Leonard Witkamp was de eerste die zijn standpunt bepaalde over het bericht dat Alliantie Nederland Rookvrij de Stichting Rookpreventie Jeugd van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker de deur had gewezen. Hij zegde zijn lidmaatschap van de Alliantie op. In EenVandaag voegde hij hieraan toe dat de actie van Alliantie Nederland Rookvrij een wake-up call moest zijn voor VWS. Dat was het duidelijk ook voor staatssecretaris Paul Blokhuis, want hij liet via een interview in Trouw direct weten dat De Kanter een geziene gast blijft op het ministerie van volksgezondheid. Direct de dag na de bekendmaking van de breuk zou zij al op het ministerie zijn om haar missie, een radicaler (anti)rookbeleid, toe te lichten. “Daar zien wij erg naar uit”, stelde Blokhuis onomwonden. Hij heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vindt dat het radicale geluid van De Kanter en Dekker past bij de ‘oorlog’ die hij uitriep tegen het roken.

Consequenties

Hiermee is een bijzondere situatie ontstaan, die de vraag opwerpt of Alliantie Nederland Rookvrij vooraf voldoende oog heeft gehad voor de consequentie van de beslissing om Stichting Rookpreventie Jeugd aan de kant te zetten. De Alliantie zegt dit te hebben gedaan omdat de twee in hun strijd tegen het roken een te activistische toon aanslaan. Directe aanleiding vormde de publicatie een artikel op www.tabaknee.nl, een uitgave van de Stichting Rookpreventie Jeugd. Hierin werd het ministerie van VWS opgeroepen om Jolanda Sap terug te trekken als voorzitter van de gespreksgroep tabakspreventie, die de tabaksparagraaf in het Nationaal Preventieakkoord moest voorbereiden. Sap is sinds 2015 ook commissaris van KPMG, dat onderzoeken heeft uitgevoerd in opdracht van de tabaksindustrie. KWF Kankerbestrijding, een van de initiatiefnemers van Alliantie Nederland Rookvrij, stond erop dat het artikel zou worden verwijderd, omdat dit haar inbreng in het Preventieakkoord kon schaden. De weigering om dit te doen leidde tot stopzetting van de subsidie aan TabakNee en nu dus tot de breuk met Stichting Rookpreventie Jeugd.

Verkeerde keelgat

Deze laatste beslissing is veel partijen in de medische wereld in het verkeerde keelgat geschoten. Naast Witkamp ook longarts Sander de Hosson bijvoorbeeld. Op LinkedIn trok hij fel van leer tegen KWF: “Schoon je organisatie op (gooi de bestuurders eruit die deze misser maakten) en toon lef.” Ook het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis koos op zijn website duidelijk stelling voor De Kanter en Dekker. NTvG-voorzitter Dink Legemate (hoofd chirurgie van Amsterdam UMC) noemde de stap van Alliantie Nederland Rookvrij in Nieuwsuur “onbegrijpelijk en totaal onverwacht”. Hij zei het terecht te vinden dat De Kanter en Dekker activistisch zijn en sprak de verwachting uit dat meer organisaties uit de Alliantie zullen stappen als deze niet terugkomt op haar beslissing. De Kanter zei in dezelfde uitzending niets liever te willen dan terugkeren in de Alliantie. Ze verklaarde de activistische houding van Dekker en zichzelf met de woorden: “Elk jaar dat je wacht met bewezen effectieve maatregelen zijn er weer 20.000 doden.” Tijdens een bijeenkomst van VvAA een dag later riepen zij en Dekker op tot oprichting van een antirook-alliantie van medici.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx