Fiscaal voordeel met kleinschaligheids-investeringsaftrek

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
27 januari 2021

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) verlaagt de fiscale winst, waardoor artsen, apothekers en andere zorgprofessionals die tevens ondernemer zijn, minder belasting betalen. Van helder accountancy in de zorg legt uit onder welke voorwaarden zij kunnen gebruikmaken van dit belastingvoordeel. 

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost die wordt gebruikt voor bedrijfsmiddelen in het algemeen. Dan gaat het bijvoorbeeld om computers, inventaris of instrumentarium. Voor de KIA geldt een minimum investeringsbedrag per bedrijfsmiddel. Als het investeringsbedrag te laag is, dan komt het bedrijfsmiddel niet in aanmerking voor deze aftrekpost. Het minimum investeringsbedrag bedraagt € 450 per bedrijfsmiddel. 

Bron: Pixabay

Verder hangt de hoogte van de aftrek af van de totale investering van de onderneming in het betreffende boekjaar. Komen de investeringen boven een bepaald bedrag uit, dan kan de KIA afnemen of zelfs verloren gaan. Zoals te zien in de onderstaande tabel, kan de KIA in 2021 pas worden toegepast bij een minimale investering van € 2.400. Is het geïnvesteerde bedrag lager dan € 2.400, dan bedraagt de KIA € 0. Ditzelfde gebeurt wanneer het geïnvesteerde bedrag groter is dan € 328.721. Bij een geïnvesteerd bedrag tussen de € 2.400 en € 328.721 bedraagt de KIA maximaal € 16.568. 
 

Tabel: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2021 

Ondernemende zorgprofessionals kunnen de KIA dus optimaliseren.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel