Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Fiscale gevolgen van een praktijkbeëindiging
Zorgprofessionals die definitief gaan stoppen met hun eigen praktijk, hebben een hoop zaken te regelen. Zij doen er daarom goed aan om tijdig te beginnen met de voorbereidingen. Frits Stünkel van Van helder accountancy voor de zorg gaat in op hoe om te gaan met stakingswinst, één van de fiscale gevolgen van praktijkbeëindiging.
Bent u een zorgprofessional die de praktijk definitief gaat staken? Daar komt best veel bij kijken. In dit artikel ga ik in op waar u zoal rekening mee moet houden.
Stakingswinst
Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat u fiscaal moet afrekenen over de stakingswinst van uw praktijk. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van uw praktijk en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of praktijkbeëindiging. Wanneer u goodwill ontvangt voor de overdracht van uw praktijk, dan is deze goodwill volledig fiscaal belast. Over de stakingswinst moet u inkomstenbelasting betalen.
Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarom is het verstandig u te laten adviseren.
Er gelden voor de stakingswinst twee bijzondere aftrekposten:
1. Stakingsaftrek:
Heeft u uw héle praktijk gestaakt, dan mag u de stakingsaftrek aftrekken van de stakingswinst. De aftrek is gelijk aan de stakingswinst, maar is maximaal € 3.630.
2. Extra stakings-lijfrenteaftrek:
U kunt een deel van de stakingswinst gebruiken voor de betaling van lijfrentepremies. U hebt dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van uw leeftijd en van de situatie bij staking. Wanneer u echter verplicht deelnemer van een beroepspensioenregeling bent, zoals het SPH en het SPMS, biedt de stakingslijfrente geen mogelijkheden.
Jaar van staking
De stakingswinst maakt deel uit van uw inkomen in het jaar van staking. Staakt u uw praktijk aan het einde van het kalenderjaar? Dan cumuleert deze stakingswinst met uw reguliere praktijkwinst. De stakingswinst zal dan vaak tegen het toptarief (thans 49,50%) worden belast. Het kan daarom interessant zijn om uw praktijk bijvoorbeeld over te dragen op 1 februari. U heeft dan een reguliere praktijkwinst over 1 maand gecombineerd met de stakingswinst. U kunt op deze manier mogelijk belastingheffing besparen.
LET OP: Wanneer de stakingsdatum dichter bij 31 december ligt, dan kan de belastinginspecteur stellen dat uw praktijk tóch aan het einde van het kalenderjaar is beëindigd en dat uw stakingswinst toch bij een volledig jaar praktijkwinst wordt opgeteld.
Overige aandachtspunten bij praktijkbeëindiging op een rij
1. Start op tijd met stoppen:
- Inventariseer de actuele en toekomstige zorgvraag en het zorgaanbod.
- Bepaal het profiel van uw opvolger.
- Inventariseer de overdrachtsmogelijkheden.
- Inventariseer de praktijkhuisvesting.
- Bedenk hoe om te gaan met uw personeel.
- Bekijk wat voor u de financiële en fiscale gevolgen zijn.
2. Praktijkbemiddeling:
- Hoe biedt u uw praktijk ter overname aan?
- Wie begeleid u bij deze praktijkverkoop?
3. Praktijkwaarde:
- Hoe wordt de waarde van uw praktijk bepaald?
- Bereken de eventuele goodwillwaarde (of laat dit berekenen).
- Laat een taxatie van de over te dragen praktijkinventaris maken.
4. De formele overdracht regelen:
- Laat een overnamecontract opstellen.
- Draag lopende contracten van de praktijk over.
- Informeer zorgverzekeraars.
5. Patiënten informeren:
- Introduceer uw praktijkopvolger.
- Regel de dossieroverdracht me uw opvolger.
6. Relaties informeren, denk aan:
- beroepsorganisatie;
- medisch veld waarin u actief bent;
- toeleveranciers;
- uw bankier;
- Kamer van Koophandel (deze informeert ook de Belastingdienst).
Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.