Fiscale gevolgen van een praktijkbeëindiging

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
22 april 2020

Zorgprofessionals die definitief gaan stoppen met hun eigen praktijk, hebben een hoop zaken te regelen. Zij doen er daarom goed aan om tijdig te beginnen met de voorbereidingen. Frits Stünkel van Van helder accountancy voor de zorg gaat in op hoe om te gaan met stakingswinst, één van de fiscale gevolgen van praktijkbeëindiging. 

Bent u een zorgprofessional die de praktijk definitief gaat staken? Daar komt best veel bij kijken. In dit artikel ga ik in op waar u zoal rekening mee moet houden. 

Stakingswinst

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat u fiscaal moet afrekenen over de stakingswinst van uw praktijk. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van uw praktijk en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of praktijkbeëindiging. Wanneer u goodwill ontvangt voor de overdracht van uw praktijk, dan is deze goodwill volledig fiscaal belast. Over de stakingswinst moet u inkomstenbelasting betalen. 

Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarom is het verstandig u te laten adviseren.

(Foto: Pixabay)

Er gelden voor de stakingswinst twee bijzondere aftrekposten:

1. Stakingsaftrek:

Heeft u uw héle praktijk gestaakt, dan mag u de stakingsaftrek aftrekken van de stakingswinst. De aftrek is gelijk aan de stakingswinst, maar is maximaal € 3.630.

2. Extra stakings-lijfrenteaftrek:

U kunt een deel van de stakingswinst gebruiken voor de betaling van lijfrentepremies. U hebt dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte van

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel