DOQ

Fiscale voordelen van zakelijk rijden voor zorgprofessionals

Zelfstandig zorgprofessionals willen zo voordelig mogelijk zakelijk rijden. Hiervoor kunnen zij kiezen om zakelijk te rijden in hun eigen auto, om deze auto over te schrijven naar de zaak, om een bedrijfsauto te kopen, of om zakelijk te leasen. Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af. Van helder accountancy voor de zorg geeft antwoord op veelgestelde vragen van artsen en andere zorgprofessionals over zakelijk rijden. 

(Foto: iStock)

Ik ga een (andere) auto kopen. Moet ik die zakelijk of privé gaan rijden? 
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een heleboel factoren. Wordt de aangeschafte auto voor tenminste 10% zakelijk gebruikt, dan is het mogelijk de auto zakelijk te rijden. Maar ‘privé rijden’ is dan ook nog steeds een optie. Wanneer de auto voor meer dan 90% zakelijk gebruikt wordt, dan is er geen keuze. De auto moet dan verplicht als praktijkauto worden aangemerkt. Meestal is er een keuze. Andere factoren kunnen zijn: leeftijd van de auto, nieuw, gebruikt, Youngtimer, bijkomende kosten en niet onbelangrijk; de hoogte van de ‘bijtelling’. 

Ik ga mijn auto zakelijk rijden, wat zijn dan de fiscale gevolgen? 
Wanneer de auto zakelijk wordt gereden, zijn alle kosten aftrekbaar ten laste van de winst. Wordt de auto voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt dan dient er een correctie voor privégebruik plaats te vinden (de bijtelling). De bijtelling is voor auto’s jonger dan 15 jaar gebaseerd op een percentage van de oorspronkelijke (Nederlandse) catalogusprijs, vaak 22%. Is de auto ouder dan 15 jaar, dan bedraagt de bijtelling 35% van de dagwaarde van de auto. De bijtelling voor auto’s jonger dan 15 jaar hangt af van een behoorlijk aantal factoren. Zoals de eerste kentekenregistratie. Of volledig elektrisch? De bijtelling kan dan variëren tussen de 4-25%. 

Ik ga mijn auto zakelijk rijden, wat is er dan aftrekbaar? 
Alle kosten die betrekking hebben op de zakelijke auto zijn aftrekbaar. Denk dan aan brandstof, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting, afschrijving, termijnen van operationele lease, tol, parkeergelden, wasstraat et cetera. 

Ik ga mijn auto zakelijk rijden, is het mogelijk deze te rijden zonder bijtelling? 
Ja, dat is mogelijk. U dient dan aan te tonen (middels een sluitende kilometeradministratie) dat u minder dan 500 kilometer in het kalenderjaar met de auto privé hebt gereden. 


van helder accountancy voor de zorg

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx