Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Fiscale voordelen van zakelijk rijden voor zorgprofessionals
Zelfstandig zorgprofessionals willen zo voordelig mogelijk zakelijk rijden. Hiervoor kunnen zij kiezen om zakelijk te rijden in hun eigen auto, om deze auto over te schrijven naar de zaak, om een bedrijfsauto te kopen, of om zakelijk te leasen. Welke vorm het gunstigst is, hangt van veel factoren af. Van helder accountancy voor de zorg geeft antwoord op veelgestelde vragen van artsen en andere zorgprofessionals over zakelijk rijden.
Ik ga een (andere) auto kopen. Moet ik die zakelijk of privé gaan rijden?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een heleboel factoren. Wordt de aangeschafte auto voor tenminste 10% zakelijk gebruikt, dan is het mogelijk de auto zakelijk te rijden. Maar ‘privé rijden’ is dan ook nog steeds een optie. Wanneer de auto voor meer dan 90% zakelijk gebruikt wordt, dan is er geen keuze. De auto moet dan verplicht als praktijkauto worden aangemerkt. Meestal is er een keuze. Andere factoren kunnen zijn: leeftijd van de auto, nieuw, gebruikt, Youngtimer, bijkomende kosten en niet onbelangrijk; de hoogte van de ‘bijtelling’.
Ik ga mijn auto zakelijk rijden, wat zijn dan de fiscale gevolgen?
Wanneer de auto zakelijk wordt gereden, zijn alle kosten aftrekbaar ten laste van de winst. Wordt de auto voor meer dan 500 kilometer privé gebruikt dan dient er een correctie voor privégebruik plaats te vinden (de bijtelling). De bijtelling is voor auto’s jonger dan 15 jaar gebaseerd op een percentage van de oorspronkelijke (Nederlandse) catalogusprijs, vaak 22%. Is de auto ouder dan 15 jaar, dan bedraagt de bijtelling 35% van de dagwaarde van de auto. De bijtelling voor auto’s jonger dan 15 jaar hangt af van een behoorlijk aantal factoren. Zoals de eerste kentekenregistratie. Of volledig elektrisch? De bijtelling kan dan variëren tussen de 4-25%.
Ik ga mijn auto zakelijk rijden, wat is er dan aftrekbaar?
Alle kosten die betrekking hebben op de zakelijke auto zijn aftrekbaar. Denk dan aan brandstof, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting, afschrijving, termijnen van operationele lease, tol, parkeergelden, wasstraat et cetera.
Ik ga mijn auto zakelijk rijden, is het mogelijk deze te rijden zonder bijtelling?
Ja, dat is mogelijk. U dient dan aan te tonen (middels een sluitende kilometeradministratie) dat u minder dan 500 kilometer in het kalenderjaar met de auto privé hebt gereden.
Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.