DOQ

FLY-Kids biedt gespreks­onder­steuning over leefstijl bij jonge kinderen

Vanuit het platform Gezonde Voeding 0-4 jaar is een signaleringsinstrument ontwikkeld voor de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) om met ouders in gesprek te kunnen gaan over voeding en leefstijl. Deze Features of Lifestyle in Young Kids, oftewel FLY-Kids, bestaat uit een papieren vragenlijst, nu wordt gewerkt aan een digitale toepassing. Koen Joosten, kinderarts-intensivist bij het Erasmus MC, is een van de kartrekkers. “Het instrument helpt bij een open gesprek over dit onderwerp.”

20-40% van de allerjongsten hebben voedingsproblemen, blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.1 Als een stoornis in het voedingsproces zo lang of ernstig bestaat dat het de groei, gezondheid of psychosociale ontwikkeling van een kind bedreigt, spreekt men van een voedingsstoornis. Volgens Joosten komen bij jonge kinderen veel klachten voor als ijzertekort en obstipatie. “Een kind kan selectief eten en lust bijvoorbeeld geen groente, maar wel zoete dingen zoals appelmoes. Dat is iets heel anders dan dat je kind structureel niet wil eten en daar een probleem aan overhoudt. Maar als je lang meegaat in eenzijdig eetgedrag, kan een kind daar zeker klachten van krijgen.”

De cijfers vragen volgens Joosten om actie. Hij is voorzitter van de Expertisegroep Voeding van de Nederlandse Vereniging voor Kindergenees­kunde en betrokken bij het Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar. Het platform maakte gebruik van een subsidie uit het Nationaal Preventieakkoord (2018) om een signaleringsinstrument te ontwikkelen omtrent voeding en leefstijl bij kinderen van 0-4 jaar. Met hulp van promovenda Anne Krijger (Erasmus MC) werd het FLY-Kids instrument ontwikkeld en getest.2

“De vragenlijst leidt er daadwerkelijk toe dat je als ouder iets signaleert en dat zelf ter sprake brengt”

Kinderarts-intensivist Koen Joosten

Vier thema’s

“We hebben voor het opstellen van een papieren vragenlijst, aan de hand van de literatuur en resultaten van de Voedsel­consumptiepeiling van het RIVM, bekeken waar de groep van 0-4 jarigen te veel en te weinig van eet. Daar hebben we een aantal leefstijlfactoren aan toegevoegd”, vertelt Joosten. Dat leidde tot de volgende vier thema’s:

1. Gezond eetgedrag (groente en fruit)
2. Ongezond eetgedrag (snacks en suikerhoudende dranken)
3. Sociale omgang (belonen met snacks, samen aan tafel eten)
4. Leefstijl (beeldschermgebruik, slapen en bewegen)

Overzicht

De ouders beantwoorden per thema drie of vier vragen. De scores zijn gekoppeld aan landelijke beweeg- en voedingsnormen voor deze leeftijdscategorie. Ook is er nog een algemene vraag over hoe tevreden de ouders zijn over de leefstijl van hun kind. Joosten: “We hebben de vragenlijst getest bij 200 kinderen op consultatiebureaus. Wat opviel is dat bij de meeste ouders 3 tot 4 items buiten de norm werden gescoord. Slechts een paar procent vulde alles in zoals het ‘wenselijk’ is.”
De kinderarts of verpleegkundige kreeg die ingevulde vragenlijst te zien. Hoe meer items  buiten de norm scoorden, hoe vaker het onderwerp op het bureau werd besproken door de ouders. “Dus de vragenlijst leidt er ook daadwerkelijk toe dat je als ouder iets signaleert en dat zelf ter sprake brengt bij de jeugdverpleegkundige of kinderarts.”

“Het screeningsinstrument moet ook in de digitale dossiers komen van de JGZ-artsen”

Handelingsopties

De papieren vragenlijst wordt momenteel omgezet naar een digitale versie, die door consultatiebureaus standaard moet gaan worden aangeboden aan ouders bij de contactmomenten als hun kinderen 1, 2 en 3 jaar zijn. Als de vragen zijn beantwoord, kunnen ouders doorklikken naar tips of adviezen die bij de score aansluiten. “Dat noemen we ‘handelingsopties’”, legt Joosten uit. “We bieden dus meteen praktische antwoorden op vragen die ouders kunnen hebben op basis van de uitslag. Zo worden ouders ook al voorbereid op het gesprek met het consultatiebureau. Ze hebben al een stukje voorlichting gekregen en kunnen gerichter vragen stellen.”

“Het screeningsinstrument moet ook in de digitale dossiers komen van de JGZ-artsen”, zegt Joosten. “Daarover zijn we nu met een van de aanbieders van de digitale dossiers in gesprek. Verder doen we momenteel ook vervolgonderzoek: welke adviezen het beste gegeven kunnen worden, en hoe die worden opgevolgd door de ouders. Er wordt ook onderzocht of alle doelgroepen bereikt worden met het gebruik van FLY-Kids, zoals ouders met een migratieachtergrond en ouders met een lage sociaal-economische status.”

“De kunst in de zorg is om partijen te verbinden”

Toegang en uitbreiding

Er wordt nog gewerkt aan makkelijke toegang tot FLY-Kids via een website, zodat mensen het zelf kunnen invullen en huisartsen er bijvoorbeeld ook bij kunnen. “Ook willen we in gesprek met de GGD om het te integreren in de GroeiGids-app. De kunst in de zorg is om partijen te verbinden, dat willen wij ook: het voedingscentrum, ouders, JGZ, GGD, enzovoorts. Ook willen we het in bestaande leefstijlrichtlijnen gaan integreren. Zo wordt overal met dezelfde adviezen gewerkt.”

Er komen veel vragen uit het veld om een Fly-Kids voor 4-18 jaar te ontwikkelen. “Dat gaan we op korte termijn doen. Deze versie gaan we dan ook aanbieden aan andere beroepsgroepen, zoals kinderartsen in ziekenhuizen, huisartsen en diëtisten. Verder willen we onderzoek doen bij kinderen met chronische buikpijn. Die klachten staan vaak in verband met voeding en leefstijl. Dan kunnen we dit instrument goed gebruiken, niet alleen als signalering van ongezonde leefstijlfactoren maar ook vanwege de aangeboden handelingsopties.”

Referenties:
1. Kindermann A, Kneepkens CMF. Voedings- en eetproblemen bij jonge kinderen. Praktische Pediatrie. 2010(3):174-9.
2. Krijger, J.J.A. De ontwikkeling en evaluatie van een leefstijlsignaleringsinstrument voor jonge kinderen: FLY-Kids. Erasmus Universiteit Rotterdam, 2023.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx