Frustraties in je werk als arts? De shit uit je verleden is de mest voor je toekomst

mm
redactie
Redactioneel,
30 april 2021

Artsen kunnen juíst door te kijken naar wat hen in het verleden heeft gefrustreerd of waardoor ze zijn geraakt, inzicht krijgen in wat voor hen van belang is. Als je als arts emotioneel betrokken bent, vraag je dan af wat dat betekent en waar je behoefte aan hebt, om op die manier voor jezelf te zorgen.

Voorheen vond ik het soms lastig om in gesprek te gaan met het type veeleisende betweterige patiënt die zelf al heeft bedacht wat er moet gebeuren. Een dergelijke patiënt weet bijvoorbeeld zeker dat er per se zo spoedig mogelijk operatie X of Y moet worden verricht omdat alle klachten dan als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Omdat ik dan zelf geen ruimte in het gesprek krijg en niet altijd van hetzelfde overtuigd was, raakte ik gefrustreerd. Niet de patiënt, maar ikzelf had dus een probleem!

Kun jij een situatie bedenken waarin jij gefrustreerd raakt? Waar heb jij je mateloos aan geërgerd afgelopen maand? En wat zegt dat over jou? Door jezelf deze vragen te stellen kun je ontdekken wat voor jou van waarde is. In mijn geval kwam ik erachter dat ik die situatie lastig vind, omdat ik geen ruimte ervaar om uit te leggen hoe ik denk dat de klachten veroorzaakt worden, en wat er eventueel aan gedaan kan worden.

Auteur van het boek ‘Zelfzorg voor de jonge dokter‘: dr. Froukje Verdam – KNO-arts, coach en
eigenaar van het bedrijf ‘Zorg voor de dokter’

Meegaan met de patiënt

Tijdens een intervisie speelden we deze situatie in een rollenspel. ‘De patiënt’ had een uitgeprint boekwerk met bewijsmateriaal bij zich en was niet voor rede vatbaar. Ik mer

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel