Gedroogde witlofwortel ter preventie van diabetes mellitus type 2
Redactioneel
22 oktober 2025
Steeds meer mensen in Nederland hebben overgewicht of obesitas. Gerelateerde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2, belasten hierdoor in toenemende mate onze gezondheidszorg. Hoogleraar Humane Biologie Ellen Blaak (Maastricht University) verrichtte onlangs een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie naar de gezondheidsvoordelen van suppletie met gedroogde witlofwortel bij mensen met een verhoogd risico op diabetes mellitus type 2. “Inname van deze vezels is een goede aanvullende preventiestrategie.”
Uit eerder onderzoek van Blaak bleek dat niet alle vezels dezelfde gezondheidsvoordelen bieden. “Bij de fermentatie van vezels komen vetzuren met een korte keten vrij die een gunstig effect hebben op de stofwisseling”, vertelt ze. “Als deze vetzuren worden toegediend in het laatste deel van de dikke darm, zien we de meest uitgesproken gezondheidsvoordelen: een hoger energieverbruik, meer vetverbranding en minder laaggradige inflammatie. Gedroogde witlofwortel is een unieke vezelvorm, omdat de celwandstructuur van witlofwortel heel lang intact blijft. Hierdoor fermenteert deze vezel pas aan het eind van de dikke darm, wat volgens onze hypothese gezondheidsvoordelen oplevert.”
“We hebben tot in detail de lichaamssamenstelling van de deelnemers geanalyseerd”
Hoogleraar Humane Biologie Ellen Blaak
Gedroogde witlofwortel
Om deze hypothese te toetsen, zetten Blaak en collega’s een 12 weken durende gerandomiseerde, placeb
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: