DOQ

Geen infecties en minder pijn bij verbeterde diagnostiek prostaatkanker

Recent is er een nieuwe landelijke richtlijn uitgebracht om bij een verdenking op prostaatkanker eerst een MRI scan van de prostaat te maken. Dit was in het Spaarne Gasthuis al ruim een jaar de gebruikelijke werkwijze.

Als op de MRI het vermoeden van prostaatkanker werd bevestigd, werden voorheen biopten (weefselstukjes) van de prostaat verkregen door middel van prikken via de endeldarm. De endeldarm is rijkelijk voorzien van de normaal aanwezige darmbacteriën, zoals de E. Coli bacterie. Door besmetting met deze bacterie in de prostaat leidde prostaatbiopten voorheen bij 1 op de 20-25 mannen tot een prostaatontsteking of zelfs bloedvergiftiging (sepsis). Ondanks preventieve antibiotica. Voor een dergelijke infectie werd een man 3-5 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Bovendien is het nemen van biopten via de endeldarm zeer onaangenaam en pijnlijk. Verdoving is mogelijk, maar studies toonden geen duidelijke verbetering in pijnbeleving.

(Foto: Pixabay)

Na biopt nog geen goede diagnose

De oude methode heeft nog een ander nadeel: afwijkingen gelokaliseerd aan de voorzijde van de prostaat, of dicht tegen de blaas aan zijn zeer moeilijk te bereiken voor de biopsienaald. Het resultaat was dan vaak dat het gebiopteerde weefsel van de prostaat niet uit het goede gebied kwam en er bij de uitslag geen diagnose gesteld kon worden. Dit resulteert in blijvende onrust of er nou wel of geen prostaatkanker speelt.

Betrouwbaar en nauwkeurig

De nieuwe methode van prostaatbiopten gaat via de huid gelegen tussen het scrotum en de anus. Dit gebied wordt gedesinfecteerd en is daarmee een schoon gebied, wat leidt tot een infecties kans van nagenoeg 0-1%, zoals gebleken is uit onze eerste 125 patiënten die op deze manier geholpen zijn. Dat betekent geen ziekenhuisopnames voor een sepsis of prostaatontsteking. Dit gebied is goed te verdoven en de biopten worden via deze route als goed verdraagzaam ervaren door patiënten, waarbij mensen gemiddeld een pijnscore van 3 op een schaal van 0-10 gaven, waarbij ‘ 0’ staat voor geen pijn en ‘10’ voor ondraaglijke pijn. Ook is er geen beperking meer wat betreft de locatie van de afwijking die aangeprikt moet worden in de prostaat: via deze route komt een bioptnaald betrouwbaar en nauwkeurig in de regio terecht waar de MRI een afwijking laat zien. Ook dit blijkt uit de eerste resultaten: Bij 40% van de mannen, die in het verleden eerder prostaatbiopten ondergingen zonder aantoonbare afwijkingen, wordt nu wél prostaatkanker ontdekt.

Het is een veiligere, vriendelijke en betrouwbare diagnostiek bij een analyse voor prostaatkanker. In het Spaarne Gasthuis kunnen patiënten binnen 1-2 weken na bekend worden van de MRI terecht voor het afnemen van prostaatbiopten.

Bron: Spaarne Gasthuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”

Casus: man met een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”