DOQ

Gegarandeerde hartzorg op de juiste plek in Groningen en Drenthe

Nog geen tien maanden na de start van het samenwerkingsverband HartNet Noord-Nederland zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Vanaf 1 april werken de deelnemende ziekenhuizen nauw samen bij twee veelvoorkomende cardiologische behandelingen. Daardoor kunnen hartpatiënten in Drenthe en Groningen sneller terug naar hun eigen cardioloog en is dubbele diagnostiek niet langer nodig. 

Het doel van de samenwerkende ziekenhuizen en huisartsen in HartNet Noord-Nederland is om hartpatiënten in Groningen en Drenthe de beste hartzorg te bieden. Als het kan krijgen patiënten hun hartzorg zo dicht mogelijk bij huis: bij de eigen huisarts of het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zo nodig gebeurt een complexe behandeling soms iets verder weg in een gespecialiseerd ziekenhuis. Zo krijgen patiënten altijd de juiste hartzorg op de juiste plek.

Regionale zorgpaden hartzorg

“De afdelingen Cardiologie van de deelnemende ziekenhuizen hebben de afgelopen maanden intensief met elkaar overlegd hoe we de hartzorg kunnen verbeteren”, zegt cardioloog Radboud van Roosmalen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. “Voor twee veel voorkomende behandelingen zijn we per 1 april gestart met gezamenlijke zorgpaden.” Een zorgpad is een set van standaard afspraken wie welke zorg levert, op welke manier en op welk moment. De eerste twee zorgpaden die nu binnen HartNet zijn geregeld, zijn die voor EFO en ablatie (een onderzoek en aanvullende behandeling van hartritmestoornissen) en TAVI (implantatie van een kunst-aortaklep via de lies). De komende maanden starten de ziekenhuizen ook met zorgpaden voor drie andere hartinterventies, namelijk de CABG (bypassoperatie), PCI (dotterbehandeling) en het implanteren van cardiale devices zoals pacemakers en ICD’s (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator).

Eerder terug naar eigen cardioloog

Het resultaat van deze vernieuwende aanpak is dat patiënten na een van de vijf genoemde ingrepen veel eerder terug naar hun eigen cardioloog kunnen worden verwezen. “HartNet Noord-Nederland garandeert de beste kwaliteit van hartzorg in Groningen en Drenthe”, vertelt cardioloog Christiane Geluk van het Martini Ziekenhuis. “De samenwerking binnen HartNet maakt het mogelijk dat patiënten voor specifieke hartinterventies naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaan. Als de patiënt stabiel is kan hij voor verder herstel en controle in zijn vertrouwde ziekenhuis terecht. De ziekenhuizen zorgen uiteraard voor een zorgvuldige begeleiding van patiënt en naasten bij een soepele overgang van en naar het eigen ziekenhuis.” HartNet zorgt er verder voor dat een patiënt hetzelfde hartonderzoek niet eerst in zijn eigen ziekenhuis hoeft te ondergaan en daarna opnieuw in het gespecialiseerde ziekenhuis. Dit scheelt de patiënt tijd.

Gegarandeerd

De samenwerkingspartners van HartNet gaan in de toekomst nog meer afspraken maken, niet alleen met elkaar maar ook met de huisartsen in Drenthe en Groningen. Samen met huisartsen en patiënten worden regionale zorgpaden ontwikkeld voor alle grote groepen hart- en vaatziekten. Dit bestaat al voor boezemfibrilleren maar volgt ook voor kransslagaderziekten en hartfalen. Het streven van HartNet is namelijk dat hartzorg zo dicht mogelijk bij huis wordt geleverd, en alleen als het echt moet in het ziekenhuis. Stap voor stap zorgt HartNet er zo voor dat de patiënt op iedere plek dezelfde optimale zorg ontvangt, zodat deze in heel Groningen en Drenthe is gegarandeerd.

HartNet Noord-Nederland startte in juni 2018 als een samenwerkingsverband tussen het Martini Ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Universitair Medisch Centrum Groningen. In april 2019 treedt ook Treant Zorggroep officieel toe tot het samenwerkingsverband. Het initiatief wordt ondersteund door huisartsen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars.

Bron: Martini Ziekenhuis

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”