Geheugenproblemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig
Redactioneel
6 september 2024
Betere zorg voor oudere patiënten met geheugenproblemen begint bij het herkennen van die problemen. En daar is winst te boeken, ontdekte arts-onderzoeker Fleur Visser. Een advies voor zorgverleners heeft ze ook. Geef een of twee collega’s op de afdeling de taak zich permanent te verdiepen in de optimale zorg voor kwetsbare ouderen.
De conclusie van haar verkennende onderzoek luidt in één zin: van 42% van hun oudere patiënten hadden artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis niet door dat ze geheugenproblemen hebben. Arts-onderzoeker aan het UMCG Fleur Visser sloeg niet steil achterover van dit percentage. “Nee, een grote verrassing was het niet, maar het cijfer is zeker wel schokkend.”
“Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten”
Arts-onderzoeker Fleur Visser
Simpel ja of nee
Zij en haar collega-onderzoekers waren te werk gegaan via een flashmob-onderzoek. “Dat is een onderzoek om in heel korte tijd, door samenwerking met een grote groep, een goede indruk ergens van te krijgen”, legt Visser uit. “We hebben op één dag in 13 ziekenhuizen bij 757 opgenomen oudere patiënten een korte geheugentest afgenomen. Van hen scoorden er 347 onder de maat. Over deze ouderen hebben we op dezelfde dag de artsen en verpleegkundigen een eenvoudige vraag gesteld. ‘Denk je dat deze patiënt cognitieve problemen heeft?’ Ze konden simpel ja of nee zeggen. Zo kwamen we op het percentage van 42.”
Waarom zorgprofessionals bij zoveel patiënten geheugenp
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: