DOQ

Gelijke waardering: ‘Er moet nog veel gebeuren’

Dat haar oratie ‘Diversiteit, celtherapie en bloedbeginsel’ geen doorsnee oratie was, realiseerde Mette Hazenberg zich wel. Toch was de hoogleraar inwendige geneeskunde aan de UVA verbaasd over de ophef die volgde op haar rede. “Dat bevestigde eigenlijk mijn oproep tot bewustwording van waarderingsverschillen in de zorg, de wetenschap en het onderwijs. Er moet nog veel gebeuren.”

De titel van de oratie die Mette Hazenberg deze zomer hield, was al licht prikkelend: ‘Diversiteit, celtherapie en bloedbeginsel’. Niet voor niets stond het woord ‘Diversiteit’ voorop: “Mensen hebben een sterke neiging om te kijken naar wat ze al kennen. Bij stamceltransplantatie kijkt iedereen naar de rol van T-cellen. Daar weten we namelijk inmiddels veel van. Maar voor het onschadelijk maken van leukemiecellen, maakt het donorafweersysteem gebruik van vele verschillende soorten afweercellen, inclusief bijvoorbeeld NK-cellen en B-cellen. Eigenlijk is interactie tussen een variatie van cellen in het immuunsysteem essentieel. ”

“Het is toch geen onbekend gegeven dat slechts 25% van alle hoogleraren een vrouw is”

Hoogleraar inwendige geneeskunde Mette Hazenberg

Rijke darmflora

Het belang van diversiteit onderstreept Hazenberg door het microbioom aan te halen. Hoe gevarieerder de samenstelling van de darmflora, hoe beter een lichaam bestand is tegen diabetes, overgewicht en bijvoorbeeld graft versus hostziekten. Tot zover weinig opzienbarends.  
Het waren haar parallellen van die diversiteitsredenering naar zorg, de wetenschap en het onderwijs, die het rumoer veroorzaakte. “Terwijl het toch geen onbekend gegeven is dat bijvoorbeeld slechts 25% van alle hoogleraren een vrouw is. Ook in de top van andere sectoren speelt dit: vrouwen zijn nog steeds ver in de minderheid.”

“Tegenwoordig grijp ik in en benoem dat een vrouwelijke tafelgenoot eigenlijk met dat idee kwam”

Moeder met gezin

Mannen kiezen vooral mannen, en daarom verandert er zo weinig, stelt Hazenberg. Ze kan talloze anekdotes geven van situaties waarbij vrouwen worden achtergesteld. “Als een vrouw in een vergadering een verstandige opmerking maakt, wordt ze vaak niet gehoord. Zegt een man even later precies hetzelfde, dan is iedereen diep onder de indruk. Tegenwoordig grijp ik in en benoem dat een vrouwelijke tafelgenoot eigenlijk met dat idee kwam. Op die manier kunnen we elkaar helpen.”
Tijdens haar opleiding werd Hazenberg zelf regelmatig overgeslagen als er iemand werd gezocht voor een lezing op haar vakgebied, of voor een bepaalde functie. Simpelweg omdat de heren klakkeloos aannamen dat zij, als werkende moeder met kleine kinderen, geen tijd zou hebben.

“De salarissen in het onderwijs zijn lager en mensen krijgen veel minder erkenning voor hun prestaties”

Gezonde twijfel

Het artikel van Kikki Lombarts in The New England Journal of Medicine over masculiene en feminiene waarden in de zorg verscheen voor Hazenberg precies op het goede moment. “Ik schreef in die periode mijn oratie en dit thema sloot volledig aan bij wat ik tot uitdrukking wilde brengen: vrouwelijke eigenschappen worden minder gewaardeerd. Gezonde twijfel of de neiging om dingen eerst goed uit te zoeken voordat je iets beweert, wordt gezien als zwakte. Terwijl ferme, ondubbelzinnige beweringen doorgaan als krachtig en betrouwbaar, ondanks dat ze achteraf vaak pertinent onjuist bleken. Het imponeert en dat is heel hardnekkig.”
Volgens Hazenberg is dat ook de reden dat mensen in de zorg en het onderwijs minder gewaardeerd worden dan onderzoekers. “De salarissen zijn lager en mensen krijgen veel minder erkenning voor hun prestaties. Terwijl je elkaar zo nodig hebt, net als de diversiteit in het immuunsysteem of in de darmflora.”

Ideaal

Is een vrouwenquotum dan een goed idee? “Dat kan zeker helpen, maar het begint bij bewustwording en benoemen. Vrouwen moeten elkaar daarbij helpen, dus bijvoorbeeld een vrouw uitnodigen voor een lezing of nomineren voor een prijs. De ideale afdeling van Hazenberg bestaat uit een gebalanceerde mix van medewerkers van alle geslachten, afkomsten en overtuigingen. “En als mensen zich er niet thuis voelen, dan moet dat bespreekbaar zijn. Laten we ons er bewust van zijn en elkaar gelijk waarderen.”

Referentie: Medicine Is Not Gender-Neutral — She Is Male. N Engl J Med 2022; 386:1284-1287 DOI: 10.1056/NEJMms2116556

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx