Gelijke waardering: ‘Er moet nog veel gebeuren’

mm
Ruth Wouters
Redactioneel,
19 oktober 2022

Dat haar oratie ‘Diversiteit, celtherapie en bloedbeginsel’ geen doorsnee oratie was, realiseerde Mette Hazenberg zich wel. Toch was de hoogleraar inwendige geneeskunde aan de UVA verbaasd over de ophef die volgde op haar rede. “Dat bevestigde eigenlijk mijn oproep tot bewustwording van waarderingsverschillen in de zorg, de wetenschap en het onderwijs. Er moet nog veel gebeuren.”

De titel van de oratie die Mette Hazenberg deze zomer hield, was al licht prikkelend: ‘Diversiteit, celtherapie en bloedbeginsel’. Niet voor niets stond het woord ‘Diversiteit’ voorop: “Mensen hebben een sterke neiging om te kijken naar wat ze al kennen. Bij stamceltransplantatie kijkt iedereen naar de rol van T-cellen. Daar weten we namelijk inmiddels veel van. Maar voor het onschadelijk maken van leukemiecellen, maakt het donorafweersysteem gebruik van vele verschillende soorten afweercellen, inclusief bijvoorbeeld NK-cellen en B-cellen. Eigenlijk is interactie tussen een variatie van cellen in het immuunsysteem essentieel. ”

“Het is toch geen onbekend gegeven dat slechts 25% van alle hoogleraren een vrouw is”

Hoogleraar inwendige geneeskunde Mette Hazenberg

Rijke darmflora

Het belang van diversiteit onderstreept Hazenberg door het microbioom aan te halen. Hoe gevarieerder de samenstelling van de darmflora, hoe beter een lichaam bestand is tegen diabetes, overgewicht en bijvoorbeeld graft versus hostziekten. Tot zover weinig opzienbarends.  
Het waren haar parallellen van die diversiteitsredenering naar zorg, de wetenschap en het onderwijs, die het rumoer veroorzaakte. “Terwijl

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel