DOQ

Gemengde kosten: wat is fiscaal aftrekbaar?

Niet alle kosten die u maakt voor het uitoefenen van uw praktijk zijn volledig aftrekbaar van uw praktijkinkomen. Denk daarbij aan de zogenaamde ‘gemengde kosten’. Dit zijn kosten met een zakelijk karakter die mogelijk ook een privé-element in zich hebben.

Als praktijkhouder kunt u te maken hebben met gemengde kosten. Denk daarbij aan:

  • voedsel, dranken en genotmiddelen;
  • representatiekosten, waaronder cadeaus voor relaties of praktijkuitjes;
  • congressen, vergaderkosten, seminars, werkbezoeken, etc.

Een deel van deze kosten kunnen een privévoordeel met zich meebrengen. Bijvoorbeeld: tijdens een internationaal congres hoeft u niet meer thuis te eten en kunt u ook genieten van de omgeving. De wetgever heeft daarom bepaald dat deze kosten slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar zijn.

Twee opties

Als praktijkhouder heeft u twee opties voor de aftrekbaarheid van gemengde kosten:

  1. U kiest ervoor om een vast bedrag aan gemengde kosten voor uw praktijk niet af te trekken van uw inkomsten. In 2022 is dit bedrag vastgesteld op € 4.800 (in 2021 was dit nog € 4.700).
  2. Of: van de gemaakte gemengde kosten trekt uw praktijk 20% niet af. Voor ondernemingen die vennootschapsbelastingplichtig zijn geldt een percentage van 26,5%. U mag dan 80% respectievelijk 73,5% van de kosten wel aftrekken.

Kiezen

Optie 2 is vaak het aantrekkelijkst. Deze keuze maakt u zelf of samen met uw adviseur in uw aangifte. Ieder jaar maakt u deze keuze opnieuw. Het omslagpunt tussen optie 1 en optie 2 voor gemengde kosten ligt op € 24.000. Heeft u méér gemengde kosten, dan kiest u voor optie 1, anders voor optie 2. Het verdient de voorkeur deze kosten in uw boekhouding apart te registeren, zodat u eenvoudig een keuze kunt maken.

Werkkostenregeling personeel

Let op: ook de werkkostenregeling van uw personeel kan hierbij nog een rol spelen. Gemengde kosten die onder de werkkostenregeling vallen, kunnen ook een aftrekbeperking hebben van 20% (of 26,5%). Dit geldt niet als de gemengde kosten worden aangemerkt als eindheffingsbestanddeel. Dit is dan feitelijk loon; voor loonkosten geldt geen aftrekbeperking.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx