Gemengde kosten: wat is fiscaal aftrekbaar?

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
18 mei 2022

Niet alle kosten die u maakt voor het uitoefenen van uw praktijk zijn volledig aftrekbaar van uw praktijkinkomen. Denk daarbij aan de zogenaamde ‘gemengde kosten’. Dit zijn kosten met een zakelijk karakter die mogelijk ook een privé-element in zich hebben.

Als praktijkhouder kunt u te maken hebben met gemengde kosten. Denk daarbij aan:

voedsel, dranken en genotmiddelen;representatiekosten, waaronder cadeaus voor relaties of praktijkuitjes;congressen, vergaderkosten, seminars, werkbezoeken, etc.

Een deel van deze kosten kunnen een privévoordeel met zich meebrengen. Bijvoorbeeld: tijdens een internationaal congres hoeft u niet meer thuis te eten en kunt u ook genieten van de omgeving. De wetgever heeft daarom bepaald dat deze kosten slechts gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar zijn.

Twee opties

Als praktijkhouder heeft u twee opties voor de aftrekbaarheid van gemengde kosten:

U kiest ervoor om een vast bedrag aan gemengde kosten voor uw praktijk niet af te trekken van uw inkomsten. In 2022 is dit bedrag vastgesteld op € 4.800 (in 2021 was dit nog € 4.700).Of: van de gemaakte gemengde kosten trekt uw praktijk 20% niet af. Voor ondernemingen die vennootschapsbelastingplichtig zijn geldt een percentage van 26,5%. U mag dan 80% respectievelijk 73,5% van de kosten wel aftrekken.

Kiezen

Optie 2 is vaak het aantrekkelijkst. Deze keuze maakt u zelf of samen met uw adviseur in uw aangifte. Ieder jaar maakt u deze keuze opnieuw. Het omslagpunt tussen optie 1 en optie 2 voor gemengde kosten ligt op € 24.000. Heeft u méér gemengde kosten, dan kiest u voor optie 1, anders voor op

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel