Geneeskundestudenten krijgen bijsluiter bij AI
Redactioneel
20 september 2024
Studenten geneeskunde in Leiden krijgen al in het eerste jaar verplicht les in de betekenis van AI en nieuwe medische technologie. Een welbewuste keuze, want technologie en kunstmatige intelligentie gaan steeds meer ondersteunen en overnemen. De artsen in spe leren hoe ze kunnen en moeten meebewegen met nieuwe ontwikkelingen.
Een kleine geruststelling vooraf. De ontwikkelingen gaan dan wel razendsnel, kunstmatige intelligentie en medische technologie maken artsen nog niet overbodig. “Nee, dat zou ik niet willen zeggen”, vertelt Marcel Haas, universitair docent bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Dan zou ook nieuwe wet- en regelgeving nodig zijn. En patiënten hebben ook verwachtingen van het contact met artsen. Maar die artsen krijgen wel steeds meer hulp van de technologie.”
“Je kunt AI ook laten meeluisteren bij anamnesegesprekken”
Universitair docent Marcel Haas
Verplicht
Het LUMC wil dat de studenten geneeskunde zich bewust zijn van de opmars van AI en nieuwe medische technologie. Daarom is er in het eerste jaar verplicht een hele week ingepland voor de omgang met deze innovaties. Haas, gespecialiseerd in data science, coördineert dit vak, samen met innovatiemanager Marieke van Buchem. “De aanleiding was het vernieuwen van het curriculum. Voorheen leerden de studenten eigenlijk alleen over geneeskunde en kwam de rest tijdens de coschappen en in de praktijk.”
Studenten maken nu in korte tijd heel intensief kennis met nieuwe toepassingen. En d
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: