Geneesmiddelcombinatie mogelijke behandeling bij Sjögren

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
20 november 2020

Een combinatie van twee geneesmiddelen is mogelijk een werkzame behandeling bij patiënten met het syndroom van Sjögren. Dat concludeert arts-onderzoeker Eefje van der Heijden in haar recent verschenen proefschrift.

Het syndroom van Sjögren komt vaak samen met reumatoïde artritis voor. De ziekte kenmerkt zich door ontstekingen van de traan- en speekselklieren. Daardoor ontstaan een droge mond en droge ogen. Ook komen vermoeidheid en gewrichtsklachten voor. Het feit dat meerdere soorten immuuncellen betrokken zijn bij het ontstaan maakt het syndroom van Sjögren moeilijk behandelbaar.

(Foto: Pixabay)

Trial

Wetenschappers van het UMC Utrecht brengen daar met hun onderzoek wellicht verandering in. Arts-onderzoeker Eefje van der Heijden onderzocht tijdens haar promotietraject of een combinatie van twee geneesmiddelen, leflunomide en hydroxychloroquine, kon zorgen voor een complementair effect, en daarmee een betere werkzaamheid. Daartoe zette zij een placebogecontroleerde, dubbelblinde, gerandomiseerde klinische trial op.

Daling ESSDAI-score

In 2016 en 2017 includeerde Van der Heijden 29 patiënten met het syndroom van Sjögren met een ESSDAI-ziekteactiviteit van 5 of hoger. 21 van hen werden behandeld met het combinatiepreparaat, en 8 ontvingen een placebo. Na 24 weken was de ESSDAI-score in de patiëntengroep die was behandeld met het combinatiepreparaat gemiddeld met ruim 4 punten gedaald. De geneesmiddelen werden goed verdragen. Van der Heijden concludeert daarom in haar proefschrift dat de resultaten van deze studie verdere evaluatie rechtvaardigen in grotere klinische studies.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel