Generalisten gevraagd voor chirurgie in oorlogsgebied
Redactioneel
10 september 2024
Chirurgische teams die afreizen naar oorlogsgebied treffen letsels aan die in vredestijd niet voorkomen. Ook moeten deze chirurgen van alle markten thuis zijn: als traumachirurg moet je in staat zijn om een vaatletsel te opereren of de rol van plastisch chirurg op je te nemen voor de wondbedekking. Kortom, generalisten gevraagd in conflictgebied. In haar proefschrift doet chirurg in opleiding Frederike Haverkamp een aantal aanbevelingen om chirurgische teams beter voor te bereiden op inzet in oorlogssituaties.
Haar onderzoek startte Haverkamp vanuit het Radboudumc waar ze in opleiding is, gesteund door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en het Ministerie van Defensie. “Mijn interesse in onderwijs speelde een rol bij mijn onderzoek. Hoe train je mensen? Wat ik te weten wilde komen was: welke voorbereiding heb je als chirurgisch team nodig voor opereren in een conflictgebied? Wat ontbreekt er aan de huidige voorbereiding? En hoe kunnen we dat verbeteren?”
“In oorlogsgebied ziet men vaak scherp letsel, terwijl dit in westerse landen nauwelijks voorkomt”
Chirurg in opleiding Frederike Haverkamp
Verschillen
De situaties waar chirurgische teams tegenaan kunnen lopen zijn uitdagend en onvoorspelbaar. Lokale ziekenhuizen kunnen ontwricht zijn of kunnen de toestroom van patiënten niet aan. De infrastructuur en materialen zijn anders. Ook krijgen de teams te maken met andere typen letsels dan in vredestijd gebruikelijk is. “In oorlogsgebied ziet men vaak z
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: