DOQ

Geperso­nali­seerd voedings­patroon verbetert gezondheid

Niet iedereen heeft baat bij hetzelfde gezonde voedingspatroon. Maar hiervoor bestond nog geen wetenschappelijk bewijs. Onlangs promoveerde Inez Trouwborst op het effect van gepersonaliseerde voeding op gezondheid. De deelnemers aan het onderzoek kregen een voedingspatroon afgestemd op hun persoonlijke stofwisselingsprofiel. “Bij degenen die het voor hen optimale dieet volgden, verbeterde de insulinegevoeligheid en daarmee de bloedsuikerspiegel met 20% binnen 12 weken.”

“We wisten natuurlijk al veel over voeding; wat is gezond, wat niet? Maar voor veel mensen blijkt het moeilijk om een gezond voedingspatroon te volgen”, vertelt Inez Trouwborst. “Bovendien zien we grote verschillen in hoeveel baat mensen hebben bij een algemeen gezond voedingsadvies; dit blijkt niet voor iedereen optimaal te werken. Zo ontstond het idee om het effect van een gepersonaliseerd voedingspatroon op gezondheid te onderzoeken. Met een voedingspatroon afgestemd op iemands persoonlijke stofwisseling. Het stofwisselingsprofiel per deelnemer stelden we vast door de regulatie van de suikerhuishouding te bekijken.”

“Met een suikerwatertest kun je bepalen of iemand meer spier- of meer leverinsulineresistent is”

Onderzoeker Inez Trouwborst

Suikerhuishouding

In dit onderzoek, de PERSON-studie, waren de onderzoekers specifiek geïnteresseerd in mensen met overgewicht (BMI > 25 kg/m2) en een verhoogd risico op het krijgen van chronische ziektes. Bijvoorbeeld diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De 242 geselecteerde deelnemers waren nog vrij van deze aandoeningen. Zij bevonden zich in een fase waarin je nog goed preventiestrategieën kan toepassen. Trouwborst: “Bij mensen met overgewicht is vaak sprake van een mate van insulineresistentie. In de suikerhuishouding, die gereguleerd wordt door het hormoon insuline, zijn de spieren en de lever twee heel belangrijke organen. Daar hebben wij goed naar gekeken.”
De deelnemers aan het onderzoek werden ingedeeld in twee groepen op basis van hun stofwisselingsprofiel.  De locatie van de insulineresistentie – voornamelijk in de spieren of de lever – bepaalden de onderzoekers met een suikerwatertest. “In de twee uren na inname van het suikerwater bekijk je op verschillende tijdstippen de bloedsuikerwaarden en de insulinewaarden. Afhankelijk van de curve kun je bepalen of iemand meer spier- of meer leverinsulineresistent is”, licht Trouwborst toe. “Daarnaast spelen verschillen in lichaamssamenstelling, vetstofwisseling en immuunsysteem een rol. Dit hebben we onderzocht om meer inzicht te krijgen in de subgroepen en deze beter te kunnen karakteriseren.”

Persoonlijk voedingsprogramma

De deelnemers volgden 12 weken een gepersonaliseerd voedingsprogramma, passend binnen de richtlijnen gezonde voeding van de Gezondheidsraad. Zij kwamen wekelijks naar de universiteit voor voedingsgesprekken. “We keken hoe goed zij hun voedingspatroon volgden en we hielden hun gewicht bij, omdat het niet de bedoeling was om af te vallen”, zegt Trouwborst. “We waren puur geïnteresseerd in het effect van de voeding op de stofwisseling en niet zozeer in het gewichtsverlies. Elke deelnemer kreeg een voorbeelddagmenu, voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortje

“De insulinegevoeligheid van deelnemers die hun optimale voedingspatroon volgden, verbeterde in 12 weken met zo’n 20%”

Grote verbeteringen

Na 12 weken bekeken de onderzoekers opnieuw de suikerhuishouding van de deelnemers. Wat bleek? Mensen met spierinsulineresistentie hadden meer baat bij voeding die relatief hoog is in eiwit (zuivel en noten) en voedingsvezels (volkoren producten en groenten) en laag in vet. Deelnemers met leverinsulineresistentie hadden juist meer baat bij voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie en noten). De insulinegevoeligheid van deelnemers die hun optimale voedingspatroon volgden, verbeterde in 12 weken met zo’n 20%. “We zagen niet alleen grote verbeteringen in de suikerhuishouding en insulinegevoeligheid, maar ook in de vetstofwisseling en ontstekingswaarden in het bloed”, voegt Trouwborst toe.

“Het mooie van een gepersonaliseerd voedingspatroon is dat het mensen meer intrinsiek motiveert om te volgen”

Rol van voeding bij preventie

Met dit prospectief gerandomiseerd onderzoek is voor het eerst aangetoond dat een voedingsadvies afgestemd op iemands stofwisselingsprofiel meer verbetering oplevert in gezondheid dan reguliere gezonde voedingsadviezen. Trouwborst: “Deze studie geeft ons handvatten om te onderzoeken of er nog meer stofwisselingtypes te identificeren zijn. En hoe die zijn te beïnvloeden met voedings- en leefstijlinterventies. Ook zullen de testen, die deze eigenschappen meten, verder ontwikkeld moeten worden. Misschien wel tot een eenvoudige diagnostische of zelftest. Op basis hiervan kun je dan voedingskeuzes maken, waarmee je je gezondheid kunt verbeteren en chronische ziektes kunt voorkomen. Het mooie van een gepersonaliseerd voedingspatroon is dat het mensen meer intrinsiek motiveert om te volgen. Als je weet ‘dit voedingspatroon werkt écht voor mij’, dan stimuleert dat.”

De PERSON-studie vond plaats in een grootschalige publiek-private samenwerking binnen TiFN (Top Institute Food and Nutrition). Hierbij bundelden Maastricht UMC+ en Wageningen University & Research de krachten met diverse kennisinstellingen en bedrijven in de voedingsindustrie.

Referentie: Trouwborst I, Gijbels A, Jardon K, et al. Cardiometabolic health improvements upon dietary intervention are driven by tissue-specific insulin resistance phenotype: A precision nutrition trial, Cell Metabolism, volume 35, Issue 1, 3 January 2023, pages 71-83.e5.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx