Gepersonaliseerd voedingspatroon verbetert gezondheid

mm
Marie-Jeanne Bisscheroux
Redactioneel,
24 februari 2023

Niet iedereen heeft baat bij hetzelfde gezonde voedingspatroon. Maar hiervoor bestond nog geen wetenschappelijk bewijs. Onlangs promoveerde Inez Trouwborst op het effect van gepersonaliseerde voeding op gezondheid. De deelnemers aan het onderzoek kregen een voedingspatroon afgestemd op hun persoonlijke stofwisselingsprofiel. “Bij degenen die het voor hen optimale dieet volgden, verbeterde de insulinegevoeligheid en daarmee de bloedsuikerspiegel met 20% binnen 12 weken.”

“We wisten natuurlijk al veel over voeding; wat is gezond, wat niet? Maar voor veel mensen blijkt het moeilijk om een gezond voedingspatroon te volgen”, vertelt Inez Trouwborst. “Bovendien zien we grote verschillen in hoeveel baat mensen hebben bij een algemeen gezond voedingsadvies; dit blijkt niet voor iedereen optimaal te werken. Zo ontstond het idee om het effect van een gepersonaliseerd voedingspatroon op gezondheid te onderzoeken. Met een voedingspatroon afgestemd op iemands persoonlijke stofwisseling. Het stofwisselingsprofiel per deelnemer stelden we vast door de regulatie van de suikerhuishouding te bekijken.”

“Met een suikerwatertest kun je bepalen of iemand meer spier- of meer leverinsulineresistent is”

Onderzoeker Inez Trouwborst

Suikerhuishouding

In dit onderzoek, de PERSON-studie, waren de onderzoekers specifiek geïnteresseerd in mensen met overgewicht (BMI > 25 kg/m2) en een verhoogd risico op het krijgen van chronische ziektes. Bijvoorbeeld diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De 242 geselecteerde deelnemers waren nog vrij van deze aandoeningen. Zij bevonden zich in een

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel