Gepersonaliseerde zorg kan cochleaire implantaat uitkomsten verder verbeteren
Redactioneel
28 mei 2025
Zowel de slechthorende als diens omgeving ervaren een flinke toename van de kwaliteit van leven na het plaatsen van een cochleaire implantaat (CI), concludeert audioloog Nikki Philpott (Radboudumc) uit haar onderzoek als onderdeel van het door de EU gefinancierde MOSAICS-project. Het personaliseren van de training voor de patiënt na de CI-plaatsing kan het effect ervan mogelijk nog verbeteren.
We staan er als horenden zelden bij stil, maar het kunnen horen draagt voor een belangrijk deel bij aan onze kwaliteit van leven. Niet verwonderlijk dus dat mensen al eeuwenlang hulpmiddelen hebben ontwikkeld om gehoorverlies zoveel mogelijk te herstellen. Een daarvan is het cochleaire implantaat (CI), een ingenieus stukje elektronica en fijnmechanica dat geluid omzet in elektrische pulsen die rechtstreeks de gehoorzenuw prikkelen.
“Mensen komen in aanmerking voor een CI indien er sprake is van ernstig gehoorverlies dat niet gecompenseerd kan worden met een gehoorapparaat”, vertelt Nikki Philpott. “In de meerderheid betreft dat volwassenen die slechthorend zijn geworden. Als gevolg van de vergrijzing en de toenemende overbelasting van het gehoor neemt het aantal volwassenen met ernstig gehoorverlies nog steeds toe. Een minderheid van de slechthorenden die in aanmerking komen voor een CI zijn kinderen die bij de geboorte of in de eerste levensjaren doof zijn geworden. Naast genetisch bepaalde doofheid spelen daarbij pre- of postnatale infecties een rol.”
“De eerste weken na de CI-plaats
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: