Geruisloos een praktijk doorschuiven, geen IB over de stakingswinst

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
18 juli 2019

Artsen en andere zorgprofessionals die met de praktijk stoppen of deze verkopen, moeten normaal gesproken met de Belastingdienst afrekenen over de stakingswinst. Maar als zij gebruikmaken van de doorschuifregeling, dan hoeft dit niet.

Met de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting kunt u uw praktijk – mits het geen BV is – geruisloos overdragen aan uw opvolger. U hoeft dan niet met de Belastingdienst af te rekenen over de stakingswinst, ofwel het verschil tussen de boekwaarde van uw praktijk en de uiteindelijke overnamesom.

Een stakingswinst bestaat uit stille en fiscale reserves maar ook de eventuele goodwill. Normaal gesproken wordt de stakingswinst opgeteld bij uw inkomen in het jaar van de overdracht en zou u er, exclusief vrijstelling (welke beperkt is), tot maximaal 51,75% procent inkomstenbelasting over moeten betalen.

Continuïteit

De doorschuifregeling is in het leven geroepen om de continuïteit van ondernemingen in het MKB te bevorderen. Een tussentijdse afrekening zou de groei van een onderneming kunnen belemmeren, doordat het een zwaar beslag legt op de financiën. Deze regeling geldt dus ook voor praktijken.

Voorwaarden

U kunt uw praktijk geruisloos doorschuiven naar een werknemer die minimaal 36 maanden bij u in dienst is. Eventueel onbetaald verlof of zwangerschapsverlof worden hierbij meegeteld, aangezien er ook dan sprake is van een dienstverband. Ook mag u geruisloos doorschuiven naar een medeondernemer. Bijvoorbeeld naar een collega met wie u in de maatschap zit. In de 36 maanden voorafgaande aan de praktijkoverdracht moet er dan sprake zi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel