DOQ

Getrainde gedetineerden sporen tuberculose op in Ethiopische gevangenissen

In Ethiopische gevangenissen komt veel tuberculose (tbc) voor. Uit recent onderzoek met medewerking van de Maastricht Universiteit (gepubliceerd in The Lancet) blijkt dat gedetineerden eenvoudig te coachen zijn om tbc in een vroeg stadium bij medegevangenen te herkennen. Zo kunnen zij verdere verspreiding voorkomen.

Tbc is een veelvoorkomend probleem in Ethiopische gevangenissen, waardoor soms zelfs enigszins gekscherend wordt gezegd dat een gevangene naast zijn celstraf ook veroordeeld wordt tot deze ziekte. Recent onderzoek van de Ethiopische onderzoeker Dr. Kelemework in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Maastricht (waaronder Mark Spigt PhD) laat zien dat gedetineerden heel eenvoudig te coachen zijn om tbc in een vroeg stadium te herkennen bij hun medegevangenen. Zodoende kunnen zij verdere verspreiding binnen de gevangenis voorkomen.

Gevangenis bron van tbc-besmetting

Hoewel tbc in de rijke landen niet veel meer voorkomt, is het nog steeds een heel groot probleem in ontwikkelingslanden. Geschat wordt geschat dat 23% van de totale wereldbevolking besmet is met de tbc-bacterie. Het ontstaan van resistente vormen van tbc vormt een extra en toenemende bedreiging. Het probleem is groter naarmate de leefomstandigheden slechter zijn. In gevangenissen van ontwikkelingslanden zijn de leefomstandigheden vaak extreem slecht. Door ziekte, slechte voeding en overbevolking in cellen komt tbc veel vaker voor en wordt het veel makkelijker verspreid. Via familiebezoeken aan de gedetineerden en het gevangenispersoneel blijft de gevangenis een voortdurende bron van tbc voor de samenleving.

Trainen van gevangenen

De onderzoekers ontwikkelden een training voor gedetineerden. Drie dagen lang kreeg een aantal gedetineerden per gevangenis een uitgebreide training over tbc. Hoe wordt tbc veroorzaakt, wat zijn de gevolgen, hoe kun je het herkennen en wat kun je er aan doen? Via deze gedetineerden werden medegedetineerden op de hoogte gesteld, om zo de hele populatie alert te maken op tbc-symptomen herkennen. In een grote studie onder 16 Ethiopische gevangenissen (totaal 18.032 gevangenen) werden in de 8 gevangenissen met getrainde gedetineerden 75 nieuwe tbc-gevallen gevonden, terwijl dat in de 8 controle-gevangenissen slechts 25 gevallen waren. Deze 50 extra opgespoorde personen konden worden behandeld, waarmee werd voorkomen dat zij op hun beurt extra tbc-gevallen veroorzaakten.

Screening is duur

In het ideale geval wordt iedere persoon gescreend op tbc voordat hij of zij in de gevangenis terechtkomt. Maar zo’n screening kost veel geld. Daarom zoeken ontwikkelingslanden goedkopere manieren om tbc op te sporen en vroegtijdig te behandelen. Het trainen van gedetineerden kost maar heel weinig geld en is daardoor op grote schaal toepasbaar. 50 extra opgespoorde gevallen op een populatie van 8000 gedetineerden betekent dat ontzettend veel levens gespaard worden. Het vereist echter wel een sociaal gevangenissysteem. In een gevangenis waar de gedetineerden niet met elkaar kunnen communiceren of waar de situatie erg bedreigend is, is zo’n training waarschijnlijk veel minder effectief.

Bron: Maastricht Universiteit
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx