Geven hartafwijkingen complicaties bij zwangerschap?

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
7 juli 2022

De meeste vrouwen met een hartafwijking doen het goed tijdens de zwangerschap, zonder veel problemen voor haar en het kind. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Lucia Baris, AIOS cardiologie in het Franciscus & Vlietland in Rotterdam. “De angst die bij vrouwen en artsen hierover leeft, kunnen we met dit onderzoek wegnemen. Wel is het belangrijk deze vrouwen goed te begeleiden en een multidisciplinair behandelplan op te stellen.”

“Dat is belangrijke informatie voor cardiologen en gynaecologen die zwangere vrouwen met hartafwijkingen behandelen,” legt Baris uit. “Omdat er tot nu toe weinig onderzoeksdata bekend waren, vonden zij het spannend om vrouwen met een hartafwijking te begeleiden en te adviseren. Met dit onderzoek kunnen we hen geruststellen. De angst die bij zowel vrouwen als artsen hierover leeft, kunnen we met dit onderzoek wegnemen.”

Vrouwen met een kunstklep, pulmonale arteriële hypertensie en ernstig hartfalen, vormen een uitzondering op deze gunstige uitkomst, benadrukt Baris. “Dat zijn de drie hartafwijkingen die een verhoogd risico geven op complicaties en sterfte tijdens of na de zwangerschap.” Het risico is het hoogst bij vrouwen met pulmonale arteriële hypertensie. “Zij lopen maar liefst 9% risico op overlijden tijdens of na de zwangerschap. Bij de gezonde populatie zwangere vrouwen is dat slechts 0,012%.”

“Gynaecologen en cardiologen vonden het spannend om vrouwen met een hartafwijking te begeleiden en te adviseren”

Lucia Baris, AIOS cardiologie

ROPAC

Mede door de uitkomsten van haar onderzoek, waarop ze vorig jaar promoveerde, is

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , , ,
Deel dit artikel