DOQ

Gezonder en gelukkiger leven in Bloeizone Bakkeveen

Fitter, slanker, gezonder eten, en ook: minder eenzaamheid, meer sociale contacten, meer natuurbeleving, het gevoel dat je deel bent van een leefgemeenschap. Bloeizone Bakkeveen, een Fries dorp op de provinciegrens met Drenthe en Groningen, heeft talrijke positieve effecten. Jon Brouwers, huisarts en initiatiefnemer, is trots op de resultaten. “Met Bloeizone Bakkeveen willen we de inwoners van Bakkeveen ervan bewust maken hoe ze gezonder kunnen leven”, legt ze uit.

Sinds 2008 is Brouwers huisarts in Bakkeveen. In die jaren zag ze veel chronisch zieke patiënten op haar spreekuur, patiënten met hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hart- en vaatproblematiek, depressie, eenzaamheid. “Als huisarts stel ik dan de diagnose en schrijf medicatie voor of verwijs door. Sommige patiënten slikten iedere dag handenvol pillen. Toch gingen ze zich niet beter voelen. De bloeddruk en de bloedsuiker gingen weliswaar omlaag, maar verder veranderde er niets.”

Huisarts Jon Brouwers

Blue zones

Brouwers wilde hier als huisarts iets tegen doen. Ze las in die tijd veel over de blue zones, gemeenschappen waar mensen gezond en gelukkig honderd jaar worden. “Er is veel onderzoek gedaan naar die blue zones, die je bijvoorbeeld veel aantreft in Japan. Mensen worden er honderd jaar in een goede gezondheid, ze wonen nog zelfstandig thuis, werken in de tuin noem maar op.”

“Het gevoel dat je ergens thuishoort, met de juiste mensen om je heen, dat je bij een groep hoort.”

Gemeenschapsgevoel

Het gemeenschapsgevoel, dát is de kracht van de blue zones. “Het gevoel dat je ergens thuishoort, met de juiste mensen om je heen, dat je bij een groep hoort. Ik wist: dat wil ik ook in Bakkeveen.” Dat is gelukt. Door lezingen en voorlichting over gezonder leven wist Brouwers de inwoners van Bakkeveen binnen de kortste keren enthousiast te maken. Ze deed dat niet alleen, benadrukt ze, maar samen met vrijwilligers uit het sociaal-cultureel werk in het dorp. “We zijn samen begonnen.”

Positieve Gezondheid

Draagvlak, daar begint alles mee stelt Brouwers. “Het is belangrijk dat je inwoners meekrijgt. Zij moeten er de zin van inzien.” En dat doen ze, want ongeveer de helft van de 2.000 inwoners van Bakkeveen nam in de afgelopen tijd deel aan één of meer activiteiten van de Bloeizone. “We hebben een vaste groep van zo’n vijftig vrijwilligers. Die organiseren activiteiten op het gebied van voeding, beweging, zingeving, slaap, ontspanning, sociale leefomgeving. Dat zijn pijlers van het concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber, dat we verbinden met onze bloeizone. Bakkeveen is óók een Positief Gezondheidsdorp.”

Gezamenlijke boswandeling

Samen een boswandeling maken. Een (h)eerlijk-eten-groep waarbij drie dorpsbewoners drie andere inwoners die ze nog niet kennen uitnodigen om samen een gezonde maaltijd te koken. Gezamenlijke voorlichting over gezonde slaap. Samen bloembollen planten in de gemeenteborders. Het is slechts een greep uit de activiteiten van Bloeizone Bakkeveen.

“Inwoners worden fitter, hebben een lagere BMI, bloeddruk en suikerwaarden dalen”

Fit-testen

“Daarnaast organiseren we regelmatig fit-testen voor inwoners. In de tussentijd doen ze mee aan beweeggroepjes, gezond-eten-groepjes, wandelactiviteiten, en daarna testen we hen opnieuw. Dat geeft supergoede resultaten. Inwoners worden fitter, hebben een lagere BMI, bloeddruk en suikerwaarden dalen. Ondertussen leren ze hun inwoners beter kennen, en wordt het gemeenschapsgevoel versterkt.”

Bloeizone Friesland

Het succes van Bloeizone is niet onopgemerkt gebleven. “Andere gemeenten kloppen bij ons aan voor advies. Er zijn inmiddels zes andere Friese gemeenten die zichzelf Bloeizone noemen. De provincie Friesland stimuleert dat. Die heeft zichzelf benoemd als Bloeizone Friesland.”

“De huisarts kan het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door op de fiets visites af te leggen”

Grotere gemeenten

Kunnen grotere gemeenten als Amsterdam, Utrecht of Den Haag eveneens een Bloeizone worden? “Ja, zolang je het maar klein houdt. Begin daarom in je eigen straat, je eigen wijk, de eigen schoolklas. Het moet behapbaar blijven.” Daarnaast is het belangrijk dat de motivatie uit de mensen zelf komt. “Al werkt het goed als er iemand is die het initiatief neemt. Dat kan de huisarts zijn. Die kan het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door op de fiets visites af te leggen of patiënten groen op recept voor te schrijven in plaats van het zoveelste pilletje. En vooral door na te denken of hij of zij zelf wel gezond leeft. Practice what you preach, dat geldt ook voor de huisarts.”

Meer voldoening

Bloeizone Bakkeveen heeft Brouwers veel opgeleverd. “Het geeft me meer voldoening tijdens mijn spreekuur, omdat ik op een andere manier het gesprek voer met patiënten. Ik stel andere vragen, richt me meer op hun gezin, hun werk, hun manier van leven. Ik hoor nu meer over de achtergronden van iemand dan wanneer ik me puur richt op de klachten. Ik kan daardoor meer voor patiënten doen, bijvoorbeeld door ze goede leefstijladviezen te geven. Patiënten zijn daar veelal meer mee geholpen dan met het zoveelste recept.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx