Goed voorbereid met pensioen dankzij een (aanvullende) lijfrente

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
4 juli 2018

Artsen en andere zorgprofessionals kunnen ervoor kiezen om hun pensioen aan te vullen met een lijfrenteproduct. Dit is echter alleen mogelijk als er sprake is van een pensioentekort. Sparen met een lijfrente kan fiscaal (heel) aantrekkelijk zijn. Van helder accountancy zet de belangrijkste wetenswaardigheden over lijfrente op een rij.

Een lijfrente is een spaarvorm waarmee artsen een aanvullend pensioen kunnen opbouwen. De lijfrente kent zowel een bancaire variant (bankspaarrekening) als een verzekeringsvariant (lijfrenteverzekering). In beide gevallen stort de arts vóór zijn of haar pensioen, tijdens de opbouwfase, eenmalig of periodiek een bedrag in de lijfrente. Dit opgebouwde tegoed keert de bank of verzekeraar tijdens het pensioen in termijnen uit.

Belasting bij lijfrente

Maar hoe zit het nu precies met de belasting in box 1 en box 3 bij een lijfrente?

* LIJFRENTE: BELASTING TIJDENS OPBOUWFASE
Sparen voor een aanvullend pensioen met een lijfrente kent enkele fiscale voordelen. Zo betalen artsen geen inkomstenbelasting over de ingelegde bedragen. Zij storten namelijk een deel van het netto inkomen in de lijfrente. Hierdoor betalen zij uiteindelijk minder belasting.

* IS EEN LIJFRENTE ALTIJD AFTREKBAAR VOOR DE INKOMSTENBELASTING?
Artsen mogen alleen een bedrag aftrekken voor premies of stortingen voor lijfrente als zij een pensioentekort hebben. Bijvoorbeeld een pensioentekort doordat zij in het buitenland hebben gewerkt en over deze periode geen pensioen hebben opgebouwd. Maar zij kunnen ook een pensioentekort hebben terwijl ze in Nederland in loondienst en/of al

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel