DOQ

Goede data­registra­ties van cardiale inter­venties in ons land

In een recent overzichtsartikel in het Netherlands Heart Journal staat beschreven dat de gegevens over PCI en geïsoleerde CABG, zoals geregistreerd door de Nederlandse Hart Registratie (NHR), bijna volledig zijn. De resultaten van de jaarlijkse datamonitoring en discussies binnen de registratiecommissies geven aan dat de datakwaliteit vrij hoog is. De nauwkeurigheid is meer dan 95% voor bijna alle variabelen.

Wereldwijd maken kwaliteitsregistraties voor hart- en vaatziekten het gebruik van real-world data mogelijk en bevorderen het gebruik hiervan. Zorgverleners gebruiken deze real-world data om de kwaliteit van de zorg te monitoren en te benchmarken, verbeterinitiatieven te implementeren en wetenschappelijk onderzoek te doen.

Registers van eigen bodem

In Nederland is het verplicht om de zorguitkomsten te registreren en te monitoren. Bovendien kunnen de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) verplichte elementen in het register vaststellen als onderdeel van hun kwaliteitsbeleid.
Naast deze externe prikkels om te registreren is het concept van value-based healthcare in toenemende mate nuttig voor het optimaliseren van de zorgkwaliteit. Voor het meten van de waarde is het essentieel om ziektespecifieke uitkomsten te definiëren die belangrijk zijn voor patiënten.  

“De NHR bevat inmiddels meer dan 1,5 miljoen hartprocedures in Nederland. Jaarlijks komen daar meer dan 80.000 procedures bij”

Eén landelijke registratie: NHR

Om de uitkomsten structureel te meten en te verbeteren, zijn in 2017 in samenwerking met de NVVC en de NVT drie losstaande kwaliteitsregistraties, te weten de Begeleidingscommissie Hartinterventies Nederland, de National Cardiovascular Data Registry (NCDR) en Meetbaar Beter, samengevoegd in één landelijke registratie: de Nederlandse Hartregistratie (NHR).
Binnen de NHR registreren cardiologen en cardiothoracaal chirurgen de gegevens op baseline en van de procedures en uitkomsten van alle invasieve cardiale interventie-, elektrofysiologische en chirurgische procedures.
De NHR bevat inmiddels meer dan 1,5 miljoen hartprocedures in Nederland. Jaarlijks komen daar meer dan 80.000 procedures bij. Door middel van openbare rapportage bedient de NHR hartpatiënten, zorgverleners en beleidsmakers bij het transparant maken van uitkomstdata.

Inzicht geven

Het doel van het huidige artikel is inzicht te geven in de governance en processen zoals georganiseerd door de NHR in samenwerking met de ziekenhuizen. Coronaire bypass-transplantatie (CABG) en percutane coronaire interventie (PCI), de twee behandelingen die het vaakste worden uitgevoerd bij patiënten met hart- en vaatziekten, zijn gebruikt als voorbeeldmodellen voor een verdere verduidelijking.

“Het is haalbaar en waardevol gebleken om real-world gegevens op landelijk en ziekenhuisniveau te gebruiken om voor de patiënten relevante resultaten te meten en te verbeteren”

Waardevol platform

De registratiecommissies hebben bewezen een waardevol platform te zijn om gegevenskwaliteit, uitkomsten en processen van zorgverlening te bespreken in een niet-concurrerende en veilige omgeving. Om nieuwe inzichten te creëren voor verdere verbetering van patiëntrelevante uitkomsten, worden kwaliteitsprojecten gestart op het gebied van bijvoorbeeld de behandeling van meervatslijden, cardiogene shock en diagnostische intracoronaire procedures.
Het is haalbaar en waardevol gebleken om real-world gegevens op landelijk en ziekenhuisniveau te gebruiken om voor de patiënten relevante resultaten te meten en te verbeteren.  

Verder onderzoek

Aanvullende data-analyses, nieuwe kwaliteitsprojecten en verrijking van data met andere bestaande databronnen kunnen nieuwe relevante inzichten opleveren, bedoeld om de kwaliteit van de hartzorg in Nederland verder te verbeteren.

Referenties: Timmermans MJC, Houterman S, Daeter ED, et al. Using real-world data to monitor and improve quality of care in coronary artery disease: results from the Netherlands Heart Registration. Neth Heart J. 2022:1–9.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”