DOQ

Goede data­registra­ties van cardiale inter­venties in ons land

In een recent overzichtsartikel in het Netherlands Heart Journal staat beschreven dat de gegevens over PCI en geïsoleerde CABG, zoals geregistreerd door de Nederlandse Hart Registratie (NHR), bijna volledig zijn. De resultaten van de jaarlijkse datamonitoring en discussies binnen de registratiecommissies geven aan dat de datakwaliteit vrij hoog is. De nauwkeurigheid is meer dan 95% voor bijna alle variabelen.

Wereldwijd maken kwaliteitsregistraties voor hart- en vaatziekten het gebruik van real-world data mogelijk en bevorderen het gebruik hiervan. Zorgverleners gebruiken deze real-world data om de kwaliteit van de zorg te monitoren en te benchmarken, verbeterinitiatieven te implementeren en wetenschappelijk onderzoek te doen.

Registers van eigen bodem

In Nederland is het verplicht om de zorguitkomsten te registreren en te monitoren. Bovendien kunnen de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT) verplichte elementen in het register vaststellen als onderdeel van hun kwaliteitsbeleid.
Naast deze externe prikkels om te registreren is het concept van value-based healthcare in toenemende mate nuttig voor het optimaliseren van de zorgkwaliteit. Voor het meten van de waarde is het essentieel om ziektespecifieke uitkomsten te definiëren die belangrijk zijn voor patiënten.  

“De NHR bevat inmiddels meer dan 1,5 miljoen hartprocedures in Nederland. Jaarlijks komen daar meer dan 80.000 procedures bij”

Eén landelijke registratie: NHR

Om de uitkomsten structureel te meten en te verbeteren, zijn in 2017 in samenwerking met de NVVC en de NVT drie losstaande kwaliteitsregistraties, te weten de Begeleidingscommissie Hartinterventies Nederland, de National Cardiovascular Data Registry (NCDR) en Meetbaar Beter, samengevoegd in één landelijke registratie: de Nederlandse Hartregistratie (NHR).
Binnen de NHR registreren cardiologen en cardiothoracaal chirurgen de gegevens op baseline en van de procedures en uitkomsten van alle invasieve cardiale interventie-, elektrofysiologische en chirurgische procedures.
De NHR bevat inmiddels meer dan 1,5 miljoen hartprocedures in Nederland. Jaarlijks komen daar meer dan 80.000 procedures bij. Door middel van openbare rapportage bedient de NHR hartpatiënten, zorgverleners en beleidsmakers bij het transparant maken van uitkomstdata.

Inzicht geven

Het doel van het huidige artikel is inzicht te geven in de governance en processen zoals georganiseerd door de NHR in samenwerking met de ziekenhuizen. Coronaire bypass-transplantatie (CABG) en percutane coronaire interventie (PCI), de twee behandelingen die het vaakste worden uitgevoerd bij patiënten met hart- en vaatziekten, zijn gebruikt als voorbeeldmodellen voor een verdere verduidelijking.

“Het is haalbaar en waardevol gebleken om real-world gegevens op landelijk en ziekenhuisniveau te gebruiken om voor de patiënten relevante resultaten te meten en te verbeteren”

Waardevol platform

De registratiecommissies hebben bewezen een waardevol platform te zijn om gegevenskwaliteit, uitkomsten en processen van zorgverlening te bespreken in een niet-concurrerende en veilige omgeving. Om nieuwe inzichten te creëren voor verdere verbetering van patiëntrelevante uitkomsten, worden kwaliteitsprojecten gestart op het gebied van bijvoorbeeld de behandeling van meervatslijden, cardiogene shock en diagnostische intracoronaire procedures.
Het is haalbaar en waardevol gebleken om real-world gegevens op landelijk en ziekenhuisniveau te gebruiken om voor de patiënten relevante resultaten te meten en te verbeteren.  

Verder onderzoek

Aanvullende data-analyses, nieuwe kwaliteitsprojecten en verrijking van data met andere bestaande databronnen kunnen nieuwe relevante inzichten opleveren, bedoeld om de kwaliteit van de hartzorg in Nederland verder te verbeteren.

Referenties: Timmermans MJC, Houterman S, Daeter ED, et al. Using real-world data to monitor and improve quality of care in coronary artery disease: results from the Netherlands Heart Registration. Neth Heart J. 2022:1–9.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx