DOQ

Groeiend inzicht in cardiale risico’s bij kinderen en adolescenten

Er zijn steeds meer jeugdige risicogroepen voor atherosclerotische hartziekten op latere leeftijd. Dat vraagt om goed risicomanagement bij kinderen en adolescenten. Kindercardiologen dr. Henk Schipper (Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht) en dr. Sarah de Ferranti (Kinderziekenhuis van Boston, VS) schreven daarover twee publicaties in Pediatrics.

De eerste publicatie gaat over inzichten in cardiale risico’s bij kinderen en adolescenten. De ontwikkeling van atherosclerose begint al op de kinderleeftijd. Er worden steeds meer pediatrische risicogroepen beschreven. Bijvoorbeeld kinderen met een chronische ontstekings- of nierziekte, een orgaantransplantatie of familiaire hypercholesterolemie. En kinderen met endocriene ziekte, kinderkanker, aangeboren hartziekte of na een vroeggeboorte. Er zijn ook steeds meer kinderen en adolescenten met traditionele risicofactoren zoals obesitas, hoge bloeddruk, hyperlipidemie en hyperglycemie. Deze risicofactoren kunnen atherosclerose versnellen.

Preventie

Dit alles biedt de mogelijkheid voor preventieve maatregelen op jeugdige leeftijd tegen atherosclerotische hartziekten op latere leeftijd. Kinderen en adolescenten met obesitas hebben een verhoogd risico op sterfte als gevolg van een atherosclerotische hartziekte later in het leven (relatief risico ca. 2,5) vergeleken met leeftijdsgenoten met een normaal gewicht.
Tegelijk zijn er bij pediatrische risicogroepen ziektegerelateerde factoren bovenop de traditionele risicofactoren. Deze factoren zijn heel divers, waaronder ontstekingen en vasculaire en endotheliale factoren. De gevarieerde en groeiende lijst van pediatrische risicogroepen laat volgens de auteurs zien dat cardiovasculair risicomanagement inmiddels het veld van de algemene pediatrie is binnengedrongen.

Veelbelovend

De tweede publicatie gaat in op recente vooruitgang in cardiovasculaire risicobepaling en -management en de implicaties daarvan voor de pediatrische praktijk. Veel kinderen en adolescenten met normaal gewicht hebben hyperlipidemie (14,6%) of hyperglycemie (16,4%). Screening op niet-nuchtere lipiden en geglyceerd hemoglobine bij risicojongeren is in opkomst als veelbelovende mogelijkheid voor lipiden- en glucosemanagement. Brede aandacht voor vroege atherosclerose is bovendien een manier om de complexiteit van atherosclerose als systemische ziekte te begrijpen. De auteurs noemen methoden zoals het meten van de pulse wave velocity van de aorta en perifere arteriële tonometrie die daarbij kunnen helpen.

Levenslang

De auteurs pleiten voor levenslange risicostratificatie voor atherosclerotische hartziekten, op basis van zowel ziekte-gerelateerde als traditionele risicofactoren. Dat kan helpen bij cardiovasculair risicomanagement op maat voor het groeiende aantal risicokinderen en -adolescenten.

Referenties:

  1. Schipper HS, De Ferranti S. Atherosclerotic Cardiovascular Risk as an Emerging Priority in Pediatrics. Pediatrics, 2022;150(5):e2022057956.
  2. Schipper HS, De Ferranti S. Cardiovascular Risk Assessment and Management for Pediatricians. Pediatrics, 2022;e2022057957. Online ahead of print.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”