Groeiend inzicht in cardiale risico’s bij kinderen en adolescenten

mm
Kees Vermeer
Redactioneel,
23 november 2022

Er zijn steeds meer jeugdige risicogroepen voor atherosclerotische hartziekten op latere leeftijd. Dat vraagt om goed risicomanagement bij kinderen en adolescenten. Kindercardiologen dr. Henk Schipper (Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht) en dr. Sarah de Ferranti (Kinderziekenhuis van Boston, VS) schreven daarover twee publicaties in Pediatrics.

De eerste publicatie gaat over inzichten in cardiale risico’s bij kinderen en adolescenten. De ontwikkeling van atherosclerose begint al op de kinderleeftijd. Er worden steeds meer pediatrische risicogroepen beschreven. Bijvoorbeeld kinderen met een chronische ontstekings- of nierziekte, een orgaantransplantatie of familiaire hypercholesterolemie. En kinderen met endocriene ziekte, kinderkanker, aangeboren hartziekte of na een vroeggeboorte. Er zijn ook steeds meer kinderen en adolescenten met traditionele risicofactoren zoals obesitas, hoge bloeddruk, hyperlipidemie en hyperglycemie. Deze risicofactoren kunnen atherosclerose versnellen.

Preventie

Dit alles biedt de mogelijkheid voor preventieve maatregelen op jeugdige leeftijd tegen atherosclerotische hartziekten op latere leeftijd. Kinderen en adolescenten met obesitas hebben een verhoogd risico op sterfte als gevolg van een atherosclerotische hartziekte later in het leven (relatief risico ca. 2,5) vergeleken met leeftijdsgenoten met een normaal gewicht.
Tegelijk zijn er bij pediatrische risicogroepen ziektegerelateerde factoren bovenop de traditionele risicofactoren. Deze factoren zijn heel divers, waaronder ontstekingen en vasculaire en endotheliale factoren. De gevarieerde en groeiende lijst van pediatrische r

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel