DOQ

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Een beknopte gids moet de zorgsector inspireren om te vergroenen. Initiatiefnemer en psychiater Jurjen Luykx hoopt dat iedereen zijn boek leest. Nog meer hoopt hij op actie, want de ecologische voetafdruk van de zorg is aanzienlijk. “De actie mag voor mijn part ook ludiek zijn.”

Het was even doorzetten. Psychiater Jurjen Luykx, werkzaam bij het Amsterdam UMC en GGZ in Geest, ontmoette niet direct juichende collega’s en uitgevers toen hij sprak over zijn plan voor een boek over duurzame zorg. Maar zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’ kwam er, en is zelfs gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

“In een half jaar tijd hebben we het geschreven, want de inzichten in dit vakgebied veranderen snel”

Psychiater Jurjen Luykx

Overzicht

“Ik wilde een overzicht maken over het vergroenen van de zorg in Nederland”, vertelt een gedreven Luykx. “Het onderwerp interesseert me persoonlijk en ik doe er onderzoek naar. Geleidelijk aan vond ik toch collega’s die interesse hadden in het maken van zo’n overzicht. Mensen met verschillende achtergronden wilden meedoen. Zij zijn op hun beurt in hun netwerk gaan rondvragen naar collega’s die bijdragen konden leveren. In een half jaar tijd hebben we het kunnen schrijven, wat belangrijk was omdat de inzichten in dit vakgebied snel veranderen.”

En zo rolde begin 2024 het boek van de drukpers. Het spreekt nadrukkelijk iedereen aan die in de zorg werkt, getuige de ondertitel: ‘Over jouw impact als zorgverlener’. Luykx heeft de gids samengesteld met de

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »