Gunstige effecten van dapagliflozine bij chronische nierziekte

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
28 juli 2020

De SGLT-2-remmer dapagliflozine resulteerde in een significante afname van de nierfunctie-achteruitgang of overlijden bij patiënten met chronische nierziekte (CKD) met en zonder diabetes mellitus type 2 (T2DM). Op basis van deze uitkomsten is de fase III DAPA-CKD-trial op advies van een onafhankelijke Data Monitoring Committee vroegtijdig stopgezet.

Dapagliflozine is een first-in-class, orale, eenmaal daagse natrium-glucose-co-transporter-2 (SGLT2)-remmer die geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen met onvoldoende gereguleerde T2DM. Deze behandeling is bedoeld om de glykemische controle te verbeteren en resulteert tevens in gewichtsverlies en bloeddrukverlaging. 

(bron foto pixabay)

Cardiovasculaire uitkomsten

In de DECLARE CV-trial bij volwassenen met T2DM verminderde dapagliflozine het risico van het samengestelde eindpunt van ziekenhuisopname vanwege hartfalen of cardiovasculaire (CV)-mortaliteit in vergelijking met placebo, wanneer toegevoegd aan de standaardbehandeling.

Mei jl. is dapagliflozine in de Verenigde Staten goedgekeurd om het risico op CV-mortaliteit en ziekenhuisopnames vanwege hartfalen te verminderen bij volwassenen met hartfalen (NYHA-klasse II-IV) en een verminderde ejectiefractie (HFrEF) met en zonder T2DM. Dapagliflozine wordt ook beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau voor de behandeling van patiënten met hartfalen.

DAPA-CKD

CKD gaat gepaard met een aanzienlijke morbiditeit en een toegenomen risico op CV events, zoals hartfalen en vroegtijdig overlijden. Er zijn momenteel weinig behandelopties voor CKD-patiënten. 

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel