DOQ

Gunstige effecten van dapagliflozine bij chronische nierziekte

De SGLT-2-remmer dapagliflozine resulteerde in een significante afname van de nierfunctie-achteruitgang of overlijden bij patiënten met chronische nierziekte (CKD) met en zonder diabetes mellitus type 2 (T2DM). Op basis van deze uitkomsten is de fase III DAPA-CKD-trial op advies van een onafhankelijke Data Monitoring Committee vroegtijdig stopgezet.

Dapagliflozine is een first-in-class, orale, eenmaal daagse natrium-glucose-co-transporter-2 (SGLT2)-remmer die geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen met onvoldoende gereguleerde T2DM. Deze behandeling is bedoeld om de glykemische controle te verbeteren en resulteert tevens in gewichtsverlies en bloeddrukverlaging. 

(bron foto pixabay)

Cardiovasculaire uitkomsten

In de DECLARE CV-trial bij volwassenen met T2DM verminderde dapagliflozine het risico van het samengestelde eindpunt van ziekenhuisopname vanwege hartfalen of cardiovasculaire (CV)-mortaliteit in vergelijking met placebo, wanneer toegevoegd aan de standaardbehandeling.

Mei jl. is dapagliflozine in de Verenigde Staten goedgekeurd om het risico op CV-mortaliteit en ziekenhuisopnames vanwege hartfalen te verminderen bij volwassenen met hartfalen (NYHA-klasse II-IV) en een verminderde ejectiefractie (HFrEF) met en zonder T2DM. Dapagliflozine wordt ook beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau voor de behandeling van patiënten met hartfalen.

DAPA-CKD

CKD gaat gepaard met een aanzienlijke morbiditeit en een toegenomen risico op CV events, zoals hartfalen en vroegtijdig overlijden. Er zijn momenteel weini

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »