Gynaecoloog dr. Armeanu over hormoontherapie: ‘Vrouwen moeten een keuze kunnen maken die niet op angst gebaseerd is’

  • Redactioneel 
  • mm
  • Brenda Kluijver
  • 13 februari 2019

“Hormoontherapie bij menopauzale klachten, daar krijg je toch borstkanker van?” Deze gedachte leeft onder veel vrouwen, maar ook onder huisartsen. Dr. Magda Armeanu is gyneacoloog bij Gynos Vrouwenkliniek zou dat graag anders zien.

In Nederland kampt 90 procent van de vrouwen tussen de 45 en 60 jaar met gezondheidsklachten veroorzaakt door de menopauze. Veel mensen denken meteen aan vervelende opvliegers, maar menopauzale problematiek is meer dan dat. “De ernst van de klachten begint nu langzaam echt onderkend te worden. Zo blijkt dat 35 procent van de ziekte-uitval in de menopauze-leeftijdsgroep daar direct aan gerelateerd is. Denk aan depressie, spier- en gewrichtsklachten, vermoeidheid, slecht slapen, huilbuien. En dat vaak jarenlang. De menopauze heeft een grote impact op het leven van veel vrouwen, ook naast het werk; in hun relatie met een partner, vrienden, hobby’s. Ze zijn snel geneigd te denken dat het er nu eenmaal bij hoort, dat je het moet uitzitten. Een behandeling met hormonen zou velen helpen, maar daar kiezen maar weinig vrouwen voor”, zegt gynaecoloog dr. Magda Armeanu van Gynos Vrouwenkliniek.

Verouderde richtlijn

Dat ligt volgens de gynaecoloog voornamelijk aan de verouderde NHG-Standaard Overgang. Hierin wordt, gebaseerd op de WHI-studie uit 2002, hormoontherapie in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. En dus afgeraden. “Inmiddels zijn de data uit die studie opnieuw geïnterpreteerd, en blijkt dat risico minimaal te zijn. Van de vrouwen die in de menopauze vijf jaar lang hormoontherapie krijgen, krijgen er vier o

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.