Gynaecoloog i.o. Remko Bosgraaf over die ene patiënt: ‘De HPV-zelfafnametest heeft bij haar mogelijk baarmoederhalskanker voorkomen’

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
17 oktober 2018

Een patiënt die je altijd bijblijft, een patiënt die impact heeft gehad. Iedere arts herinnert zich er daar wel één van. Gynaecoloog in opleiding Remko Bosgraaf vertelt over een jonge, drukke vrouw die nooit meedeed aan bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dankzij een HPV-zelfafnametest ontdekte ze – totaal onverwacht – afwijkingen. “Tijdens de follow-up heb ik haar twee jaar lang regelmatig gecontroleerd, en telkens weer vertelde ze hoe blij ze was dat we haar de zelfafnametest hadden aangeboden via ons onderzoek.”

Met de HPV-zelfafnametest trokken gynaecoloog in opleiding Remko Bosgraaf en collega’s vrouwen over de streep die nog nooit de huisarts hadden bezocht voor een uitstrijkje. De arts-onderzoeker denkt nog vaak terug aan iemand die vervolgens een ernstige afwijking van de baarmoederhals bleek te hebben. Een ingreep aan de baarmoederhals voorkwam erger. “Het was in de tijd dat wij pionierden met de zelfafnametest”, zegt hij. “Ik voelde me trots en opgelucht dat het een efficiënt middel was gebleken.”

Gynaecoloog i.o. Remko Bosgraaf

Zelfafnametest HPV

De HPV-zelfafnametest wordt sinds 2017 standaard aangeboden in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Vrouwen kunnen als vanouds de huisarts bezoeken voor een uitstrijkje, maar nu ook de ‘thuistest’ aanvragen.

Aan die verandering is wetenschappelijk onderzoek voorafgegaan. Zo stuurden onderzoekers van het Radboudumc en het VUmc een zelfafnametest naar 30 duizend vrouwen die niet hadden meegedaan aan het bevolkingsonderzoek. Bo

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel