DOQ

Gynaecoloog Paarlberg: ‘Geef psychische problemen rond de zwangerschap evenveel aandacht als fysieke’

Eén op de tien vrouwen heeft te maken met langdurige psychische problemen rond de zwangerschap. Bijvoorbeeld een postpartum depressie, angststoornis, psychose of posttraumatische stressstoornis (PTSS). De zorg voor deze vrouwen en hun partners kan beter, vindt gynaecoloog Marieke Paarlberg. “We zijn niet getraind om psychische klachten te herkennen, maar we kunnen er wel naar vragen.”

“We vinden het heel normaal om de bloeddruk van een zwangere vrouw te meten, maar naar psychische klachten vragen we niet altijd,” zegt gynaecoloog Marieke Paarlberg van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Ze zet zich al jaren in voor meer aandacht voor psychische problemen rondom de zwangerschap. Dit vindt zij een belangrijke verantwoordelijkheid van verloskundig zorgverleners. “Wij zijn degenen die zwangere vrouwen al heel vroeg in de zwangerschap zien. En hoewel we niet getraind zijn om psychische klachten te herkennen, kunnen we er wel naar vragen.”

Gynaecoloog Marieke Paarlberg

Gestandaardiseerde vragenlijsten

Paarlberg adviseert om als VSV (Verloskundig Samenwerkingsverband) een gevalideerd instrument te gebruiken, zoals de gestandaardiseerde vragenlijst Mind2Care. “Op z’n minst de Edinburgh Depression Scale.” Ze schat in dat slechts 20% van de verloskundig zorgverleners daar nu gebruik van maakt. ”Een gemiste kans. Bovendien zijn psychische klachten niet los te zien van fysieke. Als je angst of depressie niet goed herkent, zie je vaak dat het er op een andere manier uitkomt. Een zwangere vrouw die bijvoorbeeld allerlei kleine fysieke klachten heeft, of maar niet gerust te stellen is, zou best eens depressief of angstig kunnen zijn.”

“Vrouwen met angst of depressie zijn vaak extra gestrest. Daardoor gaat de bevalling dan vaak ook minder goed”

Belangrijk voor moeder én kind

Psychische klachten kunnen ook invloed hebben op het verloop van de bevalling, weet Paarlberg. “Vrouwen met angst of depressie zijn vaak extra gestrest. Daardoor gaat de bevalling dan vaak ook minder goed, heb je vaker een kunstverlossing nodig, of moet je vaker een keizersnede doen.” Goede zorg voor moeders met psychische klachten is ook belangrijk voor de baby. Depressieve klachten tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn gerelateerd aan een flink aantal ‘kinduitkomsten’. Deze kinderen ontwikkelen zich gemiddeld gezien minder goed in emotioneel, sociaal, cognitief en motorisch opzicht.

“Het is jouw taak als gynaecoloog om de zwangere met een kwetsbaarheid op te sporen, en samen met andere zorgverleners ervoor te zorgen dat er zorgpaden voor zijn”

Wijzen op hulp

Paarlberg drukt haar collega’s op het hart dat ze echt niet zelf de rol van psycholoog of psychiater over hoeven te nemen. “Het is jouw taak als gynaecoloog om de zwangere met een kwetsbaarheid op te sporen, en samen met andere zorgverleners ervoor te zorgen dat er zorgpaden voor zijn. Nog beter: richt in jouw ziekenhuis een POP-poli op. Dit is een team van zorgverleners dat bestaat uit de specialismen Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie.” Tot slot roept Paarlberg op om ook de partners niet te vergeten. “Daarvan ben ik me nog meer bewust geworden sinds ik heb meegewerkt aan ‘Zwarte Muisjes’, een verhalende podcast over psychische problemen rond de zwangerschap. Hierin vertellen partners vertellen welke weerslag het op hen heeft. Nodig ze uit en vraag ernaar.”

De podcast ‘Zwarte Muisjes’ is gemaakt door journalisten Maarten Dallinga en Denise Hilhorst in opdracht van het ministerie van VWS. De podcast heeft vijf thematische afleveringen; aflevering 5 gaat helemaal over de zorg. De hele serie is te beluisteren via www.anchor.fm/zwartemuisjes en podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx