Gynaecoloog Vollebergh: ‘Arts, laat je niet gek maken door indianenverhalen over nieuwe anticonceptiemiddelen’

mm
Denise Hilhorst
Redactioneel,
7 april 2021

“Wij moeten ons als arts niet gek laten maken door indianenverhalen over anticonceptiemiddelen in de media.” Dat stelt gynaecoloog Jos Vollebergh van ziekenhuis Bernhoven. Hij ziet met lede ogen aan dat nieuwe anticonceptiemiddelen geen eerlijke kans meer krijgen, soms nog voor ze op de markt zijn gebracht. Vollebergh wil hiermee tegenwicht bieden aan berichten van individuele gevallen op bijvoorbeeld social media en bij AVROTROS Radar.

Elk anticonceptiemiddel kent bijwerkingen en een bepaalde kans op zwangerschap. “Alleen wordt dit bij nieuwe middelen veel minder geaccepteerd dan bij gevestigde,” zegt Jos Vollebergh, gynaecoloog in ziekenhuis Bernhoven. Als oorzaak wijst hij de media aan. “Het begint dan vaak bij iemand die op social media een probleem meldt, waar sommige media dan vervolgens op inspringen – ongeacht de aantallen. Voor je het weet is er veel negatieve publiciteit over zo’n middel, puur op basis van slechts een aantal individuele verhalen. En dan durven andere vrouwen niet meer.”

Gynaecoloog Jos Vollebergh

Geen relatie gevonden

Vollebergh noemt voorbeelden. “Met de Essure, een implantaat dat de eileiders dicht laat groeien, hebben we het zien gebeuren. Patiënten meldden hoofdpijn, allergieën en zelfs zelfmoordpogingen als gevolg van het gebruik ervan. Diverse media besteedden er aandacht aan, onder andere AVROTROS Radar. Maar wat vervolgens nauwelijks aandacht kreeg, was dat er geen relatie tussen deze bijwerkingen en de sterilisatiemethode werd gevonden in een grote cohortstudie van Kim Bouillon en anderen.” Vollebergh wil niet beweren dat er met de Essure niets aan de

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel