DOQ

‘Halve’ heup vervangen niet slechter dan ‘hele’

Orthopeed dr. Ydo Kleinlugtenbelt ontving de professor dr. Marti Prijs voor beste orthopedisch traumaonderzoek van Nederland tijdens het NOV-Jaarcongres. Deze titel kreeg hij voor zijn onderzoek naar de effectiviteit van halve heupprotheses.

Orthopeed dr. Ydo Kleinlugtenbelt leidt, en neemt deel aan, verschillende internationale medische onderzoeken, zoals de HEALTH-trail. Te vaak wordt nog onnodig een hele heup (kop/kom) vervangen bij een operatie terwijl een eenvoudiger en minder dure ingreep (alleen kop) net zo goed had gekund. Door het onderzoek kunnen zorgkosten worden bespaard en moeten orthopedische richtlijnen mogelijk worden herschreven.

Orthopeed dr. Ydo Kleinlugtenbelt

Hele heupvervanging onnodig

Bij een ‘halve’ heupoperatie wordt alleen de kop van de heup vervangen. Bij een ‘hele’ heupoperatie worden zowel kop als kom vervangen. Standaard wordt bij jonge mensen vaak gekozen voor een complete vervanging omdat de nieuwe heup nog een leven lang mee moet. Bij oudere mensen wordt in Nederland echter vaak automatisch gekozen voor een hele heupvervanging. Onnodig, zo blijkt.

“Te vaak wordt onnodig een veel kostbaardere kop/kom-operatie uitgevoerd waar alleen een kop had kunnen volstaan”

Publicatie onderzoek

Kleinlugtenbelt: “De bestaande onderzoeken naar het verschil tussen een hele of een halve heupvervanging waren allemaal slecht van kwaliteit. Dit onderzoek geeft een hard wetenschappelijk antwoord op de vraag: is een ‘halve’ of een ‘hele’ heupvervanging beter? Het simpele antwoord op die vraag is: een ‘halve’ heupoperatie is niet slechter dan een ‘hele’. Te vaak wordt onnodig een veel kostbaardere kop/kom-operatie uitgevoerd waar alleen een kop had kunnen volstaan.” Een ‘halve’ operatie leidt ook niet tot meer revisie-operaties, levert geen hoger sterftecijfer op en patiënten worden er ook niet minder mobiel door. Het onderzoek, waarvoor Kleinlugtenbelt onderzoeksleider voor Nederland is, is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (NEJM). Het Deventer Ziekenhuis leverde een groot aantal patiënten voor het onderzoek.

Heupoperaties blijven maatwerk

Toch blijven heupoperaties volgens Kleinlugtenbelt wel maatwerk. “Heeft een (jong) iemand nog een leven voor zich, kiezen ook wij vaak voor een ‘hele’ vervanging. Is iemand 73 en hij/zij fietst nog elke week honderd kilometer, kiezen we (soms) ook voor kop én kom. Maar is iemand 80 en inactief, zit hij/zij in een verzorgingshuis, dan is er geen enkele klinische noodzaak om een hele heup te vervangen. Ons onderzoek heeft aangetoond dat dan de ‘halve’ vervanging even goed is. Voor de kwaliteit van leven maakt het voor deze laatste doelgroep niets uit.” De nieuwe benadering kan zorgkosten besparen als met name bij oudere mensen niet standaard voor een hele heupvervanging wordt gekozen.


De prof. dr. René Marti Prijs – ter nagedachtenis aan prof. dr. René Marti – werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Deze prijs zal jaarlijks toegekend worden aan de beste voordracht passend in het thema Orthopedische Traumatologie.

Bron: Deventer Ziekenhuis

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx