Handreiking helpt opioïdegebruik in eerste lijn te beteugelen

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
23 juni 2021

“Stoppen met opioïden is een afweging tussen de voor- en nadelen van het gebruik die de arts samen met de patiënt moet maken”, zegt apotheker Anke Lambooij. “De toename van opioïdengebruik lijkt vooral uit de ziekenhuizen te komen”, zegt internist prof. dr. Kees Kramers. Een handreiking voor het afbouwen van opioïden moet apothekers en huisartsen helpen om te bepalen bij welke patiënten deze medicatie kan worden afgebouwd en op welke manier. Apotheker Anke Lambooij en internist prof. dr. Kees Kramers – beiden betrokken bij de totstandkoming van de handreiking – vertellen er meer over.

Opioïden kunnen verslaving in de hand werken en daarom is het belangrijk dat patiënten deze medicatie niet onnodig langdurig gebruiken, maar tijdig er weer mee stoppen. Daarnaast kunnen ook bijwerkingen, zoals sedatie, obstipatie, ademhalingsdepressie en cognitieve effecten hinderlijk aanwezig zijn, waardoor stoppen wenselijk is. Stoppen wordt echter bemoeilijkt door onttrekkingsverschijnselen. Zorgvuldig afbouwen is daarom geboden. Een goede handreiking hiervoor was er echter nog niet.

Apotheker Anke Lambooij

In goede banen

In Nederland steeg tussen 2010 en 2017 het gebruik van opiaten met 55 procent, in 2019 nam dit weer iets af. Overdadig gebruik van opioïden, zoals fentanyl en oxycodon leidde in Amerika al tot maatschappelijke problemen, zoals toename van het aantal verslaafden. De vrees was dat Nederland in het kielzog van de VS ook te maken zou krijgen met deze problemen. Daarom richtte VWS de Taakgroep Gepast Gebruik Opioïden* op om het gebruik van opioïden in goede banen te leiden, vertelt Anke Lam

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel