Havendokters: kleine praktijk, groot in patiëntcontact

mm
Gerben Stolk
Redactioneel,
7 september 2022

“Ik heb zó’n leuk gesprek gehad met een patiënt.” Vrijwel dagelijks zeggen Heleen Sijtsema of collega-praktijkhouder Margreet Teelken dat tegen elkaar. De huisartsen kunnen de hoeveelheid tijd en aandacht aan patiënten besteden die hen voor ogen stond. Sijtsema: “De andere doelen waren autonomie en een gezonde leefstijl, zowel voor dokter als patiënt.”

Ben je huisarts en twijfel je over het praktijkhouderschap? Zie je op tegen bijvoorbeeld managementtaken en personeelsbeleid? Heleen Sijtsema (42) en Margreet Teelken (47) laten zien: er bestaan ook andere scenario’s. Sijtsema: “Je kunt met een mammoettanker varen, maar ook met een klein bootje. Je kunt kiezen voor een groot pand en team, maar ook voor iets kleinschaligs. Margreet en ik hebben dat laatste gedaan. We zijn kleiner dan een normpraktijk, maar daardoor ook wendbaarder dan die mammoettanker. We staan zelf zoveel mogelijk aan het roer. Een voorbeeld? Het wordt voor de huisarts steeds lastiger doktersassistenten en andere medewerkers te vinden. Wij hébben geen personeel en zijn daardoor minder afhankelijk van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.”

“Iedereen die zich inschrijft bij onze praktijk, krijgt een uitnodiging voor een intakegesprek. Daarbij spreken we ook over gezin en hobby’s, over wat iemand belangrijk vindt in het leven”

Huisarts Heleen Sijtsema

Holistische blik

In Havendokters zijn elementen samengekomen waarover Sijtsema en Teelken, ooit gelijktijdig in opleiding tot huisarts, al lang filosofeerden. Het gaat bijvoorbeeld niet per se om de afwezigheid van doktersassistenten

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel