DOQ

‘Heb meer aandacht voor het microbioom en probiotica’

De rol van het microbioom en probiotica blijven onderschat, vindt immunoloog en emeritus-hoogleraar prof. dr. ir. Ger Rijkers. Hij pleit daarom voor meer bewustwording van de rol van bacteriën in het maagdarmstelsel en de beïnvloeding van het microbioom door probiotica. “Een gebalanceerd en goed ontwikkeld immuunsysteem biedt betere bescherming tegen infecties.”

Alleen al in het maagdarmstelsel leven meer bacteriën dan het aantal cellen waaruit ons totale lichaam bestaat. Die veelheid aan genetische informatie van alle microbiota die in de mens leven noemen we het microbioom. Hoewel dit microbioom bij iedereen verschillend is, zijn van de 200 tot 500 verschillende soorten bacteriën die leven in iedere mens ongeveer 60 bij iedereen aanwezig.

Immunoloog en emeritus-hoogleraar prof. dr. ir. Ger Rijkers

Microbioom en geboorte

Dat microbioom speelt een rol bij de afweer van het menselijk lichaam. Die rol is met name groot bij het begin van het leven, zegt prof. dr. ir. Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en emeritus-hoogleraar Biomedische Wetenschappen. “De baarmoeder is een gesloten omgeving, dus is een baby steriel als deze wordt geboren.” Tijdens een vaginale geboorte koloniseren bacteriën afkomstig van de moeder het maagdarmkanaal van de baby.

“Kinderen met een lagere diversiteit aan darmbacteriën hebben meer allergische ziektes zoals eczeem, voedselovergevoeligheid, astma en rhinitis”

Overgevoelig

“Een gebalanceerd en goed ontwikkeld immuunsysteem biedt betere bescherming tegen infecties”, zegt Rijkers. “Al vroeg in het leven moet de darm daarom bevolkt zijn met een zo groot mogelijke diversiteit aan bacteriën, die het mucosale immuunsysteem prikkelen.” Die prikkels zijn nodig om het gebalanceerd uit te laten rijpen en regulatoire T-lymfocyten te ontwikkelen. Als kinderen die cellen niet of minder bezitten, kan een immuunrespons doorslaan naar een allergie. “Dat zien we bij kinderen die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen: zij hebben een lagere diversiteit aan darmbacteriën, met als gevolg meer allergische ziekte op kinderleeftijd, zoals eczeem, voedselovergevoeligheid, astma en rhinitis.”

Teamwork in de darm

Ook op latere leeftijd kan een gestoord microbioom zorgen voor de ontwikkeling van ziekten, zoals colitis ulcerosa of een moeilijk uit te roeien infectie met clostridium difficile. “Zo’n recidiverende infectie is moeilijk te behandelen en kan een patiënt zelfs op de ic laten belanden”, zegt Rijkers. Hij vergelijkt daarom het microbioom in de darm met een voetbalelftal. “Er zijn aanwijzingen dat er essentiële spelers nodig zijn in het microbioom om het hele team te laten werken. Sommige bacteriën zorgen er bijvoorbeeld voor dat andere bacteriën in leven blijven of op de goede plek in de darm aankomen.”

“Je introduceert als het ware wisselspelers, waarmee het team van bacteriën in de darm weer effectief kan samenwerken.”

Fecesdonatie

Als een bacterieel team niet goed functioneert, bijvoorbeeld in het geval van een infectie, kan het worden aangevuld. Dat gebeurt sinds kort met een fecestransplantatie, waarbij iemand feces doneert. De bacteriën daaruit kunnen de darm van een patiënt opnieuw koloniseren. Die methode bleek in het geval van clostridium-infecties bijzonder effectief, zegt Rijkers. “Je introduceert als het ware wisselspelers, waarmee het team van bacteriën in de darm weer effectief kan samenwerken.”

Probiotica bij antibiotica

Die essentiële diversiteit aan bacteriën in de darm is niet alleen gevoelig voor sommige infecties, maar ook voor sommige geneesmiddelen. Antibiotica kunnen een groot deel van de darmbacteriën doden, waarna het afwachten is wat terug groeit. “Als je antibiotica slikt, dood je altijd meer bacteriën dan de ziekmaker”, zegt Rijkers. “Dat leidt onvermijdelijk tot een verschuiving van de in de darm aanwezige bacteriën.”

Tussenpositie probiotica

Rijkers denkt dat daar een rol is weggelegd voor probiotica: middelen die gewenste bacteriën opnieuw introduceren in het lichaam, zodat deze de darm opnieuw kunnen bevolken. “Een groeiend aantal studies laat zien dat patiënten die voor en tijdens een kuur met een antibioticum een probioticum nemen, minder lang en minder ernstige diarree hebben”, zegt Rijkers. “Helaas is de wereld van de probiotica slecht gereguleerd. Ze hebben een onduidelijke tussenpositie: het zijn geen geneesmiddelen, maar ook geen voedingsmiddelen. Daardoor zijn veel probiotische bacteriën op de markt niet getest op werkzaamheid.”

“Veel patiënten die probiotica kennen, gaan zelf op ontdekkingstocht. Het is goed om als arts die zoektocht te ondersteunen”

Veilig

Alleszins is meer aandacht voor de rol van probiotica op zijn plaats, vindt Rijkers. “Veel bestaande auto-immuunaandoeningen op het gebied van de spijsvertering wijzen naar het microbioom, en zijn behandelbaar met probiotica.” Rijkers adviseert daarbij een trial-and-error-methode. “Veel patiënten die probiotica kennen, gaan zelf op ontdekkingstocht. Het is goed om als arts die zoektocht te ondersteunen. Ik denk dat het beter is om er open over te zijn en te erkennen dat de vraag bestaat.” Bovendien zijn probiotica over het algemeen veilig, zegt Rijkers. “Als het ene niet helpt, heeft het lichaam kennelijk redenen om zich er niet door te laten koloniseren. Een ander probioticum sorteert wellicht wél een effect. In de meeste gevallen geldt: baat het niet, dan schaadt het niet.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx