‘Heb meer aandacht voor het microbioom en probiotica’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
24 november 2021

De rol van het microbioom en probiotica blijven onderschat, vindt immunoloog en emeritus-hoogleraar prof. dr. ir. Ger Rijkers. Hij pleit daarom voor meer bewustwording van de rol van bacteriën in het maagdarmstelsel en de beïnvloeding van het microbioom door probiotica. “Een gebalanceerd en goed ontwikkeld immuunsysteem biedt betere bescherming tegen infecties.”

Alleen al in het maagdarmstelsel leven meer bacteriën dan het aantal cellen waaruit ons totale lichaam bestaat. Die veelheid aan genetische informatie van alle microbiota die in de mens leven noemen we het microbioom. Hoewel dit microbioom bij iedereen verschillend is, zijn van de 200 tot 500 verschillende soorten bacteriën die leven in iedere mens ongeveer 60 bij iedereen aanwezig.

Immunoloog en emeritus-hoogleraar prof. dr. ir. Ger Rijkers

Microbioom en geboorte

Dat microbioom speelt een rol bij de afweer van het menselijk lichaam. Die rol is met name groot bij het begin van het leven, zegt prof. dr. ir. Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en emeritus-hoogleraar Biomedische Wetenschappen. “De baarmoeder is een gesloten omgeving, dus is een baby steriel als deze wordt geboren.” Tijdens een vaginale geboorte koloniseren bacteriën afkomstig van de moeder het maagdarmkanaal van de baby.

“Kinderen met een lagere diversiteit aan darmbacteriën hebben meer allergische ziektes zoals eczeem, voedselovergevoeligheid, astma en rhinitis”

Overgevoelig

“Een gebalanceerd en goed ontwikkeld immuunsysteem biedt betere bescherming tegen infecties”, zegt Rijkers.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel